Προαναγγελία λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016 αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ότι η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 «συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα».
Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι για το 2013 δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, για το 2014 είναι πολύ πιθανό να μην ληφθούν επίσης, ενώ για τα έτη 2015 και 2016 πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί.
Ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών για το γίνεται με την πορεία των εσόδων και γιατί διαβάζουμε για εκθέσεις και απάντησε: «Οχι, δεν υπάρχει καμία έκθεση. Η εισήγηση προς το Eurogroup ήταν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι το πρόγραμμα βαίνει κανονικώς. Δεν υπάρχει καμία έκθεση, πιθανώς να αναφέρονται σε παλαιές εκθέσεις».
Το κείμενο της Κομισιόν αποτελεί προσχέδιο της έκθεσης που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, αλλά, όπως συνέβη σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, το προσχέδιο ελάχιστα ή καθόλου διαφέρει από το τελικό κείμενο, όπως τονίζει και το naftemporiki.gr.
Στο προσχέδιο της έκθεσής της που τέθηκε υπόψη στο Eurogroup, η Κομισιόν αναφέρει τις επιφυλάξεις της για τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς όπως τονίζει πολλές υποχρεώσεις μεταφέρθηκαν στο β' εξάμηνο του έτους, λόγω της καθυστέρησης των αποφάσεων για το τέλος ακινήτων και την παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανησυχεί για τη δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων φόρων από τα νοικοκυριά στους τελευταίους μήνες του έτους και αν υπάρξουν αστοχίες τότε θα υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό.
Η Κομισιόν δείχνει να αμφιβάλλει για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να εισπράξει τους φόρους», αλλά καθιστά σαφές πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης των εσόδων θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα κενά.
Ανησυχεί για τη δυνατότητα είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2014, μέσω των ΔΟΥ, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη συνέχιση της είσπραξής του μέσω της ΔΕΗ.
Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν κοστολογεί και τα κενά που μπορούν να υπάρξουν στον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα εκτιμά ότι μπορεί να διαμορφωθούν:
Σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2013.
Σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2014.
Σε 1,75% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015.
Σε πάνω από 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ) το 2016.
Σε συνδυασμό και με τις υστερήσεις ύψους 1,62 δισ. ευρώ που καταγράφουν τα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων είναι αυξημένος εάν οι εισπράξεις δεν ανακάμψουν στο προσεχές τρίμηνο. Σε κάθε περίπτωση στόχος της Κομισιόν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο έτος να διαμορφωθεί στο 1,5%, ενώ το συνολικό έλλειμμα στο 3,3%, ενώ για φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 4,1%. Το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διευρυνθεί σε 3% και 4,5%.