Έπρεπε να γίνει... χαμός, για να αντιληφθεί το υπουργείο Οικονομικών ότι η διάταξη για την παρακράτηση φόρου από μισθωτούς και συνταξιούχους είναι «διάτρητη» και οδηγεί σε απίστευτη αύξηση κρατήσεων και «ψαλίδισμα» αποδοχών, πριν τελικά υποχρεωθεί να τη... μαζέψει όπως- όπως.
Όλα ξεκίνησαν όταν δόθηκε για διαβούλευση το σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οπότε και διαπιστώθηκε ότι κατά τη παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων δεν συνυπολογιζόταν ρητώς ούτε η έκπτωση φόρου του 1,5% ούτε η μείωση φόρου των 2.100 ευρώ, αλλά απλώς παραπεμπόταν γενικώς και αορίστως η διαδικασία στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης! Μετά από τα πρώτα «καυτά» δημοσιεύματα αλλά και τις αντιδράσεις του έτερου κυβερνητικού εταίρου, το υπουργείο Οικονομικών που αρχικά διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοιο θόρυβο, υποσχέθηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις.
Φευ! Με τη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, που συμπεριλαμβάνει το νέο Κώδικα, διαπιστώθηκε ότι η διόρθωση ήταν... λειψή, καθώς επανήλθε ρητώς μόνο η έκπτωση φόρου του 1,5%, χωρίς τη παραμικρή αναφορά στη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ! Μετά από νέο γύρο δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ για το κίνδυνο εκρηκτικών αυξήσεων στις κρατήσεις και μετά από προφορικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν αλλάζει τίποτε», το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε τελικά να κάνει το αυτονόητο: εξέδωσε κατ' αρχήν γραπτή ανακοίνωση ότι δεν αλλάζει η διαδικασία παρακράτησης, ενώ διευκρινίστηκε επίσης ότι «θα γίνει νομοτεχνική βελτίωση» στην επίμαχη διάταξη του Κώδικα, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα γίνει αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής, να μείνει, δηλαδή, ως έχει η ισχύουσα διάταξη. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι εάν όντως οι υπηρεσίες που συντάσσουν τις νομοθετικές διατάξεις περί άλλων τυρβάζουν ή εάν όντως υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από τη «λειψή» διάταξη με στόχο την αύξηση των κρατήσεων...