Τεράστια ρωγμή σε παγετώνα της Ανταρκτικής σχηματίζει παγόβουνο οκτώ φορές μεγαλύτερο του Μανχάταν [βίντεο] - iefimerida.gr

Τεράστια ρωγμή σε παγετώνα της Ανταρκτικής σχηματίζει παγόβουνο οκτώ φορές μεγαλύτερο του Μανχάταν [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δορυφόροι που παρακολουθούν την Ανταρκτική εντόπισαν μια τεράστια ρωγμή που έχει προκληθεί στον γιγάντιο παγετώνα Pine Island Glacier ο οποίος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της παγωμένης ηπείρου.

H NASA αρχικά έστρεψε τον δορυφόρο Terra στο συγκεκριμένο σημείο για να καταγράψει λεπτομερείς εικόνες από την περιοχή όπου έχει δημιουργηθεί η ρωγμή. Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έστειλε στη συνέχεια ένα αεροσκάφος πάνω από το σημείο το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε κοντινές εικόνες και βίντεο της ρωγμής.

Αυτή τη στιγμή η ρωγμή στα περισσότερα σημεία της έχει πλάτος 90 περίπου μέτρων αλλά σε ορισμένα σημεία το πλάτος της φτάνει τα 250 μέτρα. Το βάθος της βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 70 μέτρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ρωγμή θα κόψει πολύ σύντομα ένα μεγάλο κομμάτι πάγου δημιουργώντας ένα νέο θαλάσσιο παγόβουνο. Οπως εκτιμούν το παγόβουνο αυτό θα έχει έκταση παρόμοια με εκείνη της Νέας Υόρκης.

Νέες εικόνες και στοιχεία κατέγραψε ο γερμανικός δορυφόρος TerraSAR-X από την τεράστια ρωγμή που έχει προκληθεί στον γιγάντιο παγετώνα Pine Island Glacier ο οποίος βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες που παρατηρούν την Ανταρκτική εντόπισαν την ρωγμή για πρώτη φορά το 2011 και έκτοτε παρακολουθούν την πορεία του φαινομένου.

Ο γερμανικός δορυφόρος καταγράφει συνεχώς εικόνες του παγετώνα και της ρωγμής. Με τα νέα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, αν το κομμάτι του πάγου στο οποίο έχει δημιουργηθεί η ρωγμή αποκολληθεί σήμερα, το παγόβουνο που θα αρχίσει να πλέει στη θάλασσα θα έχει έκταση οκτώ φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν!

Πηγή: Το Βήμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ