Οι New York Times αφιέρωσαν στην Ελλάδα το κεντρικό τους άρθρο, το οποίο συνυπογράφουν όλοι οι κορυφαίοι συντάκτες, 18 τον αριθμό, και στο οποίο αναλύεται το γιατί «η συνταγή για την Ελλάδα είναι εντελώς λανθασμένη».
Το δημοσίευμα τονίζει ότι η συμφωνία στο Eurogroup για την συνέχιση βοήθειας, υπό προϋποθέσεις, δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς. «Το αντίθετο, διότι η Ελλάδα πρέπει τελικά να πραγματοποιήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η συμφωνία αυτή θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα».
Γίνεται, φυσικά, αναφορά στα δυσθεώρητα ύψη ανεργίας, στο σχεδιασμό για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και στη ζημιά που έχει υποστεί ο κοινωνικός ιστός. Οι New York Times επισημαίνουν ότι «υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι οι περαιτέρω θυσίες θα αναζωογονήσουν την οικονομία στην Ελλάδα ή θα κάνουν το χρέος πιο βιώσιμο». «Ωστόσο, προς αυτή την κατεύθυνση επέμειναν ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», γράφουν με νόημα.
«Διότι ναι μεν η δημόσια διοίκηση είναι ...φουσκωμένη και χρήζει μεταρρύθμισης, αλλά πετώντας χιλιάδες εκτός δουλειάς, την ώρα που η ανεργία είναι στο 27%, δεν χαράσσεις ακριβώς μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς την πραγματική μεταρρύθμιση. Ειδικά από τη στιγμή που αυτό γίνεται με εντολή ξένων τραπεζιτών», γράφει η εφημερίδα και καταλήγει:
«Εν συντομία, η πιο απίθανη λιτότητα παρουσιάζεται ως οικονομικό φάρμακο και η απουσία αμφισβήτησης γίνεται η μοναδική πολιτική γραμμή. Πιο συνεπής εκφραστής της αυτής της πολιτικής είναι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και δεν θα αλλάξει τον τόνο – που είναι δημοφιλής στους Γερμανούς – πριν την επανεκλογή της, η ακόμα και αφού εκλεγεί. Το ΔΝΤ, ωστόσο, φαίνεται πιο προβληματισμένο. Ισως έχει συνειδητοποιήσει ότι η λιτότητα έκανε πραγματική ζημιά στην ελληνική οικονομία, αν και αυτό δεν φέρνει καμία ανακούφιση στον πόνο των Ελλήνων».