Πλοία με πυρηνικούς αντιδραστήρες ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει η Ρωσία, δημιουργώντας έτσι το πρώτο πλωτό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, το οποίο θα μπορεί να δώσει ενέργεια στα πιο απόμερα σημεία της Γης.
Τα πλοία, τα οποία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2016, θα είναι περισσότερο σαν φορτηγά που θα μπορούν να ρυμουλκηθούν από και προς διάφορους προορισμούς. Το πρώτο πλοίο του στόλου θα ονομάζεται Ακαντέμικ Λομονόσοφ, ζυγίζει 21.500 τόνους, με πλήρωμα 69 ατόμων.
Κάθε εργοστάσιο θα περιέχει δύο πλωτούς αντιδραστήρες πρόωσης και θα παρέχει έως και 70 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας - αρκετή για να τροφοδοτήσει μια πόλη των 200.000 ανθρώπων.
Τα εργοστάσια είχαν αρχικά σχεδιαστεί για απομακρυσμένες περιοχές, όπως υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και πόλεις-λιμάνια. Αλλά πρόσφατα περισσότερες από 15 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα πλωτά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, όπου συνέβη η καταστροφή της Φουκοσίμα το 2012.
Ο κατασκευαστής των εργοστασίωμ, η μηχανολογική εταιρεία OKBM Afrikantov, ισχυρίζεται ότι οι πλωτοί σταθμοί θα είναι πιο ακίνδυνοι και ασφαλείς από ό, τι οι χερσαίες εγκαταστάσεις.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία έχει πειραματιστεί με κινούμενη πυρηνική ενέργεια. Η χώρα έχει μια ιστορία 50χρόνων με πυρηνικές εργασίες σε πλοία και υποβρύχια στις ακραίες συνθήκες της Αρκτικής. Η πλωτή μονάδα μπορεί επίσης να τροποποιηθεί ως μονάδα αφαλάτωσης ικανή να παράγει 240.000 κυβικά μέτρα φρέσκου νερού κάθε μέρα για απομακρυσμένες περιοχές.
Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, η συγκεκριμένη μονάδα δεν θα απελευθερώνει οποιοδήποτε επικίνδυνο υλικό μέσα στο νερό.