Πράσινο φως για την ταχύτερη απομάκρυνση των συμβασιούχων του δημοσίου τομέα που παραμένουν στις θέσεις τους μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών, ανάβει η κυβέρνηση με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να έχουν ξεκαθαρίσει με έκδοση αποφάσεων.
Ταυτόχρονα, πέρα από την απομάκρυνση των συμβασιούχων του Δημοσίου, η κυβέρνηση περιορίζει τη δικαστική προστασία και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που πρόσφατα είχαν πετύχει να ενισχύσουν το νομικό οπλοστάσιό τους σε περίπτωση παράνομης απόλυσής τους. Ετσι επιχειρείται να καταργηθεί πρόσφατη ρύθμιση που επέτρεπε στο δικαστήριο να «παγώσει» την απομάκρυνση εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, διατάσσοντας την προσωρινή απασχόλησή του (μέχρι να βγει οριστική απόφαση επί της αγωγής) σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη.
Η επιχειρούμενη συρρίκνωση της δικαστικής προστασίας και στον ιδιωτικό τομέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ελλήνων Εργατολόγων που κατήγγειλε ότι «επ' ευκαιρία της ρύθμισης του ζητήματος των συμβασιούχων η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ και παραβύστω να δώσει το τελειωτικό κτύπημα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καταργώντας ουσιαστικά τα ασφαλιστικά μέτρα».
Σχετικά με τους συμβασιούχους και τις προσωρινές διαταγές προβλέπεται η ταχύτατη εκδίκαση όλων των υποθέσεων πριν από την 1-1-13 (ακόμα και αν έχουν προσδιοριστεί οι σχετικές δίκες για αργότερα) και σε περίπτωση που η δίκη δεν γίνει (π.χ εξαιτίας του συμβασιούχου) θα παύει αυτόματα η προστασία της προσωρινής δικαστικής διαταγής, με συνέπεια την άμεση απομάκρυνσή του, σύμφωνα με την Ημερησία.