Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκπέμψει εκ νέου η δημόσια τηλεόραση και το σήμα θα βγει στον αέρα από ιδιωτικά στούντιο στα βόρεια προάστια, με την συνδρομή της Digea και όχι από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ όπου συνεχίζουν τις μεταδόσεις οι απολυμένοι εργαζόμενοι.
Η πληροφορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του μαύρου ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων της».
«Αδίστακτοι και κυνικοί, όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνεχίζοντας να παρανομούν, αλλά είναι έτοιμοι να εκπέμψουν από ιδιωτικά στούντιο πράττοντας και άλλη παρανομία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατήφορο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Το σήμα της ΕΡΤ εκπέμπει και θα εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Να μην διανοηθούν κάτι διαφορετικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση να έρθει άμεσα σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ ώστε να εκπέμψει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τις εγκαταστάσεις του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.
Ακολούθως η ΔΗΜΑΡ απευθύνει ερώτηση προς την κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη μετάδοση σήματος από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει προηγουμένως ανακοινώσει τους όρους της συμφωνίας, ούτε τους συντελεστές αυτού του «προγράμματος».
«Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης - διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
Την ίδια ώρα, ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχεδίου για την ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της ΝΕΡΙΤ.
Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, σε σύντομη παρέμβασή του κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, σε πρώτη ανάγνωση, εμφανίστηκε θετικός να συζητηθούν, αν υπάρχουν όπως είπε, προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο.
Παράλληλα, επικαλούμενος και την αναφορά του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ότι με αυτό το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, γίνεται προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό είναι το μείζον και δεν αναιρείται από το θέμα της μεταβατικής περιόδου.
Ακόμα, αντέτεινε ότι το εποπτικό συμβούλιο δεν εκτελεί κομματικές εντολές, ενώ έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στον νέο φορέα, για τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα είναι αξιοκρατικές.
Ο κ. Καψής διέψευσε, επίσης, τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ότι το Ραδιομέγαρο δεν είναι υπό κατάληψη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στη νέα προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει.
Τέλος, υποστήριξε ότι ούτε το επιχείρημα για πλεονασματική ΕΡΤ δεν ισχύει, καθώς όπως είπε «όταν επιδοτείται εξ ορισμού τρώει την επιδότηση του κράτους».
Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρωθεί σε δεύτερη ανάγνωση την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσαν ότι το υπερψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα τάχθηκαν κατά.
Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με το Εθνος, κατηγορώντας τον για υποκρισία και ότι αντάλλαξε με το λάφυρο της αντιπροεδρίας, τη δέσμευσή του ότι δεν θα κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Τώρα δεν ξέρει πώς να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με την αναίσχυντη υποκρισία ότι δήθεν παράγει έννομα αποτελέσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.