Δύσκολα θα βρεθεί μία «χρυσή» τομή που θα επαναφέρει την ηρεμία στην Αίγυπτο. Ο προσωρινός πρόεδρος, Αντλί Μανσούρ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα με το οποίο η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αλλά η Μουσουλμανική Αδελφότητα το απέρριψε, κλιμακώνοντας την ένταση.
Το συνταγματικό διάταγμα, το οποίο μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mena, προβλέπει την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας πριν από το τέλος του 2013 και την ολοκλήρωσή της πριν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί ο χρόνος διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, ενώ νωρίτερα θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα. Ομως ο Εσάμ αλ- Εριάν, ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τόνισε πως το σχέδιο «γυρίζει πίσω τη χώρα» και το απέρριψε.
Στο μεταξύ, ο Χαζέμ Ελ Μπεμπλάουι διορίστηκε ως πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο φιλελεύθερος οικονομολόγος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών στη μεταβατική περίοδο έπειτα από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι- που εμφανιζόταν ως φαβορί για πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες- διορίστηκε αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις.
Το σκληροπυρηνικό ισλαμικό κόμμα Νουρ, που είχε προβάλει ενστάσεις για πολλούς υποψήφιους για τη μεταβατική κυβέρνηση, δήλωσε ότι θα στηρίξει το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, ενώ ακόμη εξετάζει τον διορισμό του Ελ Μπαραντέι.
Επειτα από την αρχική ανησυχία, οι ΗΠΑ δήλωσαν πως τους ενθαρρύνει το γεγονός ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου παρουσίασε ένα πλάνο για την πορεία της χώρας.
Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν πως θα ενισχύουν οικονομικά την Αίγυπτο δείχνοντας την υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν δάνειο 2 δισ. δολαρίων και επιχορήγηση 1 εκατ., ενώ η Σαουδική Αραβία ενέκρινε πακέτο βοηθείας 5 εκατ. δολαρίων.