Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων για το άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για τη ρύθμιση ζητημάτων που άπτονται του των ασφαλιστικών μέτρων στην περίπτωση απόλυσης των εργαζομένων.
Στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση «προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 732Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση τον οποίο δικαιούνται να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα», συμβασιούχοι, παράνομα απολυμένοι, κ.λπ.
Ακόμη, επισημαίνει ότι «μετά την κατάργηση, στην ουσία, των ασφαλιστικών μέτρων, κανείς εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορεί να τύχει πλέον αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας έναντι αυθαιρέτων και παρανόμων ενεργειών του εργοδότη του».
Οποια δικαιώματα έχει, προσθέτει η Ενωση, «θα αποτελούν κενό χαρτί, αφού ο εργαζόμενος θα παραπέμπεται στις καλένδες ενός μακροχρόνιου, πολυδάπανου και αβέβαιου δικαστικού αγώνα». Και διερωτάται η Ενωση, «ποιος εργαζόμενος μπορεί να περιμένει τρία έως πέντε χρόνια για να βρει το δίκιο του;»
Το άρθρο για το οποίο διαμαρτύρονται οι εργατολόγοι αναφέρει τα εξής:
Αρθρο 106
Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις
1. Αγωγές για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.11.2013 εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.
2. Αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή και οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς, εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στο εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 693, και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.11.2013, εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής.
3. Το άρθρο 732 Α Κ.Πολ.Δ. που προστέθηκε με το άρθρο 64 του ν. 4193/2013 καταργείται.
Είχε ψηφιστεί πριν λίγους μήνες
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο άρθρο 732Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «είχε ψηφισθεί στις αρχές του χρόνου ομόφωνα από την παρούσα Βουλή» και τη σχετική εισηγητική έκθεση «υπέγραφε τότε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας», ενώ αναρωτιέται «τι άλλαξε από τότε;»
Οπως υποστηρίζει η Ένωση, η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης, και αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής τότε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα προσδιορίζεται για συζήτηση μέσα σε ένα μήνα. Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης για οποιονδήποτε λόγο παύει αυτοδίκαια η ισχύς της προσωρινής διαταγής, ενώ αν η συζήτηση της αίτησης ματαιωθεί δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας προσωρινής διαταγής. Ακόμη, προβλέπεται, σύμφωνα πάντα με την Ένωση, ότι αν η προσωρινή διαταγή παραταθεί ή χορηγηθεί κατά τη συζήτηση της αίτησης, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει δημοσιευθεί μέσα σε 20 μέρες από την ημέρα συζήτησης.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ένωση, ως προς τις δικαστικές διαφορές που αφορούν άκυρη απόλυση εργαζομένου που απασχολείτο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και η απασχόλησή του έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, η αναβολή της συζήτησης της αγωγής επιτρέπεται μόνο μια φορά και μόνο αν συντρέχει περίπτωση ανώτερης βίας. Σε περίπτωση που δοθεί αναβολή η νέα δικάσιμος που θα οριστεί πρέπει να είναι μέσα σε 40 μέρες, διαφορετικά αυτοδίκαια αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί, ενώ εάν η συζήτηση της αγωγής ματαιωθεί, αυτοδίκαια αίρεται το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.
Τέλος, οι εκκρεμείς προσωρινές διαταγές που αφορούν εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας οι οποίοι απολύθηκαν άκυρα και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μέχρι 1.11.2013, υποχρεωτικά θα εκδικαστούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, διαφορετικά παύει αυτοδίκαια η ισχύς της προσωρινής διαταγής.