Εννέα στις δέκα Βουλγάρες που εισέπρατταν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως του ΙΚΑ) αποδείχθηκε ότι δεν έμεναν καν στην Ελλάδα.
Το ποσοστό είναι εντυπωσιακό, όπως δήλωσε στο «Βήμα», ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος καθιερώνει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση συντάξεων σε Βούλγαρους (που η χώρα τους είναι μέλος της ΕΕ), αλλά και σε Αλβανούς.
Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας που επικρατούσε έως τώρα στη χορήγηση συντάξεων σε Βαλκάνιους είναι, όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι στο ασφαλιστικό Ιδρυμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εμφανίζονταν ότι έπαιρναν σύνταξη 54 Βουλγάρες (και Βούλγαροι) και μετά τον έλεγχο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα δεν υπάρχει κανένας απ΄ αυτούς που λαμβάνει σύνταξη. Και οι 54 δήλωναν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, ενώ κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Στα Πατήσια από τις 226 περιπτώσεις που εξετάσθηκαν μόνον οι 22 βρέθηκαν ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Με εντελώς τυχαίο τρόπο αποκαλύφθηκε ότι οι Βουλγάρες δήλωναν μόνιμη κατοικία, όταν μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τέσσερις Βουλγάρες δήλωναν την ίδια διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη ως μόνιμη κατοικία τους, δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και όλες εισέπρατταν τη σύνταξη, ενώ βρίσκονταν στη Βουλγαρία.
Στα νέα αυστηρότερα κριτήρια που εισάγει ο υπουργός Εργασίας περιλαμβάνεται και η παραμονή του αλλοδαπού για τουλάχιστον πέντε χρόνια στην Ελλάδα, την οποία οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες θα πρέπει να την αποδείξουν προσκομίζοντας και τις αποδείξεις της ΔΕΗ κάθε χρόνο που πληρώνουν.