Αντιμέτωπος με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, αλλά και με την πρόκληση να πείσει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει, θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά αύριο Τετάρτη το βράδυ στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβο Ντο και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με εκλογή προέδρου και νέας ηγεσίας.
Ηγεμονία του Τσίπρα στους αριθμούς
Τον έλεγχο της πλειοψηφίας των συνέδρων πέτυχε, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η «προεδρική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της «αριστερής» πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά τις εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των μελών του ιδρυτικού συνεδρίου και η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι ανέρχεται στο 70% το ποσοστό που ελέγχει, έναντι 26-28% που πάει στην αριστερή πτέρυγα.
Προς ενιαίο πολυτασικό κόμμα, χωρίς συνιστώσες
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Μετά τη μεγάλη εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις εκλογές του 2012 και την εκτόξευση του στο 27%, ετέθη ζήτημα μετεξέλιξης της πολιτικής συμμαχίας σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα και εκρίθη ώριμη εξέλιξη τη δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, με μέλη ισότιμα, με αντιστοίχιση «ένα μέλος-μία ψήφος» και χωρίς μικρότερα κόμματα – συνιστώσες εντός του ενιαίου κόμματος. Στο ενιαίο πολυτασικό κόμμα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του κόμματος, η έμφαση είναι στο «ενιαίο», με απόλυτη εξασφάλιση του πλουραλισμού των απόψεων και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Στο σώμα των περίπου 4000 συνέδρων – εκλέγεται ένας σύνεδρος για κάθε δέκα μέλη – η πλειοψηφική τάση φαίνεται να ελέγχει ένα ποσοστό γύρω στο 70%, η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ένα ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί στο 26-28% ενώ υπάρχουν και ανένταχτοι σύνεδροι.
Οχι Τσίπρα στη διακυβέρνηση με το ΚΚΕ
Ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει τα περισσότερα από τα κεντρικά διακυβεύματα της πολιτικής του, όπως την πρόταση για κυβέρνηση αντιμνημονιακών και όχι αριστερών δυνάμεων και πιθανότατα ούτε εκείνη, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεν θέτει τέτοιο θέμα τώρα. Επίσης δεν θα έχει πιθανόν πρόβλημα να περάσει τη θέση ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από το συνέδριο και όχι από την κεντρική επιτροπή, που προτείνει η αριστερή πτέρυγα.
Τι θα γίνει με την παραμονή στο ευρώ
Στο Συνέδριο θα γίνει συζήτηση και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταθερή επιλογή την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε πλήρη συνάρτηση με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών υφεσιακής λιτότητας στην Ελλάδα και γενικότερα. Η θέση αυτή τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας, καθώς και όλων των απόψεων που θεωρούν ότι η επιστροφή στη δραχμή συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόκρουση των πολιτικών του μνημονίου.
Οι αριστίδην
Λιγότεροι από 50 θα είναι οι αριστήνδην σύνεδροι στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να αποσταλούν προσκλήσεις σε προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών που θα μπορούν να παρευρεθούν σε όποια διαδικασία και ημέρα επιθυμούν.
Σε αυτή την κατηγορία είναι οι Γιώργος Κιμούλης, Κάτια Γέρου, Κυριάκος Καρζουράκης, ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος και ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος.
Ακόμη πρόσκληση θα σταλεί σε προέδρους Ομοσπονδιών όπως ο Θέμης Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Τι γράφει ο Γιάννης Μπαλάφας για την αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
Χαρακτηριστικά της «προεδρικής» άποψης που αναμένεται να επικρατήσει στο Συνέδριο είναι όσα έγραψε πρόσφατα ο Γιάννης Μπαλάφας, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου:
«Στον πυρήνα του προγραμματικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ περιλαμβάνεται η αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η αναδιαπραγμάτευση δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Δεν θα μας την προσφέρουν αμαχητί οι δανειστές – κράτη. Ταυτόχρονα δεν προτείνουμε αναδιαπραγμάτευση του χρέους «για τα μάτια του κόσμου», ενώ ξέρουμε εξ' ορισμού ότι θα την αρνηθούν οι δανειστές. Με νωπή τη λαϊκή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους αναγκάσει να διαπραγματευθούν. Ιδιαίτερα αν γνωρίζουν-και θα το έχουμε κάνει σαφές- ότι θα αποκρούσουμε εκβιασμούς και απειλές μέχρι το τέλος. Ακόμα και αν μας απειλήσουν με διακοπή της χρηματοδότησης, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα κάνει πίσω. Αν πραγματοποιήσουν την απειλή τους και διακόψουν την χρηματοδότηση, η χώρα μας θα σταματήσει την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και θα προχωρήσει με βάση τα κρατικά έσοδα και τις αντίστοιχες δαπάνες, με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες», έγραψε ο Γιάννης Μπαλάφας .
Με άλλα λόγια η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπερασπίστηκε και ο Νίκος Βούτσης είναι ότι δεν αποκλείεται να βρεθούμε επί μήνες εκτός ευρώ και εκτός δανειοδότησης οπότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να στηριχθεί στις δικές της οικονομικές δυνατότητες για να επιβιώσει.
Συμμετοχή στις διαδικασίες
Πάντως θα δοθεί μάχη για τη διάλυση ή όχι των συνιστωσών, πολλές από τις οποίες αρνούνται τη σχετική προτροπή της ηγεσίας. Αμφίρροπη θα είναι και η σύγκρουση για την κατάργηση των οργανωμένων τάσεων και η αφαίρεση του δικαιώματός τους να κατεβάζουν χωριστές λίστες υποψηφίων για τα συλλογικά όργανα.
Η συμμετοχή στην εκλογή συνέδρων, πάντως, υπήρξε χαμηλότερη του αναμενόμενου, παρά την κινητοποίηση το τελευταίο διάστημα για εγγραφή νέων μελών, τόσο από τους πασοκογενείς, όσο και από το Αριστερό Ρεύμα. Οι υπολογισμοί έκαναν λόγο για 40.000 μέλη που θα προσέρχονταν στις κάλπες, ωστόσο, τελικά ο αριθμός όσων προσήλθαν εκτιμάται γύρω στις 33.500 με δεδομένο ότι το μέτρο για την εκλογή συνέδρων είναι ένα προς δέκα, οι σύνεδροι θα ανέλθουν στις 3.350 συν τους 50 περίπου αριστίνδην.
Οι κεντρικές λίστες στο Συνέδριο θα είναι δύο. Η μια των «προεδρικών», δηλαδή της «Αριστερής Ενότητας» (ΑΡΕΝ) που έχει αναφορά απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα, του Κοινωνικού Μετώπου του Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Πρωτοβουλίας του Δημήτρη Παπαδημούλη και μικρότερων τάσεων όπως η ΑΡΕΝΑ, ο Νέος Αγωνιστής κ.ο.κ.
Η δεύτερη λίστα είναι η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Παναγιώτη Λαφαζάνη-Δημήτρη Στρατούλη, που συμμαχεί με τη ΔΕΑ (Αντώνης Νταβανέλος), το Κόκκινο (Π. Κοσμάς), την ΑΠΟ (Γ. Σαπουνάς) και πιθανόν την ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς) και το ΔΗΚΚΙ (Γ. Μαντάς). Στο εσωτερικό των δυο αυτών κυρίαρχων πόλων, θα διακινηθούν πολλές μικρότερες λίστες, καθώς η Κουμουνδούρου βρίθει από ομαδοποιήσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, να εμφανιστούν και μια ή δυο ακόμα λίστες-ακούγονται π.χ. μια ομάδα «Ανεξάρτητων» και η «Μαρξιστική Φωνή», πρώην τροτσκιστική οργάνωση που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλογή προέδρου -Επανεκλογή Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει αντίπαλο, τουλάχιστον από την «Αριστερή Πλατφόρμα», που θα ψηφίσει «λευκό» για τον γραμματέα. Έως την ημέρα των υποψηφιοτήτων, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει υποψηφιότητα ενός μεμονωμένου συνέδρου, όπως έγινε την προηγούμενη φορά με γιατρό από την Χαλκίδα.
Για τη θέση του γραμματέα, η πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει και πάλι τον συντονιστή της γραμματείας Δημήτρη Βίτσα, ενώ όπως όλα δείχνουν εκπρόσωπος τύπου του κόμματος θα παραμείνει και μετά το Συνέδριο ο Πάνος Σκουρλέτης.
Σκληρές οι συνιστώσες έναντι του προέδρου
Η ηγεσία του κόμματος, πάντως, ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί από το Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και δεν συζητά το ενδεχόμενο να παραμείνουν οι συνιστώσες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μανώλης Γλέζος υπέγραψε κείμενο κατά της διάλυσης των συνιστωσών το οποίο υπογράφουν και οι Γιάννης Θεωνάς και Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ενώ απόφαση να μην αυτοδιαλυθεί εξέδωσε και το ΔΗΚΚΙ, με τη σχετική ανακοίνωση να συνυπογράφουν οι Πάνος Μαντάς, Ηλίας Νικολόπουλος και Βαγγέλης Κρητικός. «Κάνουμε έκκληση το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να μην αμφισβητήσει το ιδρυτικό, συμμαχικό- μετωπικό του χαρακτήρα που τον έφερε έως εδώ».
«Θα κερδίσουμε και δεν θα χάσουμε αν κάποια ακραία συνιστώσα αποφασίσει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να είναι η εκτίμηση της ηγεσίας, η οποία και στο πολιτικό επίπεδο φέρεται αποφασισμένη να αλλάξει θέση και αντί για «κυβέρνηση της αριστεράς» να τάσσεται πλέον υπέρ μιας κυβέρνησης «από τα αριστερά της αριστεράς, έως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας».
Η μάχη της ηγεσίας
Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πιο δυνατός από το συνέδριο του Ιουλίου εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτιμώντας ότι όσοι προδιαγράφουν ρήξη θα διαψευστούν.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλος και εκτινάχθηκε από το 4% στο 27% διότι σήκωσε τη σημαία της ενότητας και της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και άλλων προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων», υποστήριξε ο κ. Παπαδημούλης.
«Το συνέδριο θα μας βγάλει πιο ενωμένους, πιο δυνατούς και θα απευθύνει προσκλητήριο για ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση, προκειμένου να ηττηθεί μια ώρα αρχύτερα η καταστροφική μνημονιακή πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τη θέση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποπειράται να ηγεμονεύσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ένα αρχηγικό κόμμα».
«Θέλουμε τον Μανώλη Γλέζο δίπλα, κι όχι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Είμαστε βέβαιοι ότι ακόμη και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είναι ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, και όσοι σύντροφοι υποστηρίζουν τις ίδιες απόψεις με εκείνον, στο τέλος θα σεβαστούν, όπως όλοι, αυτό που θα αποφασίσουμε», συνέχισε.