Διάσημο κατά λάθος. Το σπανάκι περιέχει μεν σίδηρο, όμως όχι τόσο πολύ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. Για την ακρίβεια έχει πολύ λιγότερο, εξ ου και οι επιστήμονες ισχυρίζονται τώρα ότι ζούσαμε ένα μύθο.
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφορεί στο εξωτερικό, η άποψη που θέλει το «θαυματουργό» λαχανικό τόσο ισχυρό, οφείλεται σε μαθηματικό λάθος που έκανε Γερμανός επιστήμονας όταν υπολόγιζε την περιεκτικότητά του σε σίδηρο.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, μαθηματικός Σάμουελ Αρμπεσμαν γράφει ότι το σπανάκι δεν περιέχει 35mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, όπως ανέφερε στις σημειώσεις του ο Εριχ φον Γουλφ το 1870, αλλά 3,5mg!
Το βιβλίο έχει τίτλο «The Half-Life of Facts» και ο Αρμπεσμαν διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να μην επανεξετάζουν τα στοιχεία που τους δίνονται, πολλές φορές για να μην παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, τον μύθο για το σπανάκι είχε προσπαθήσει να διαλύσει και άρθρο που είχε δημοσιευθεί στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση το 1981.