Οι ευεργέτες επιστρέφουν στο άνυδρο τοπίο της χώρας και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ασκεί την κοινωφελή του δράση σε ένα χώρο που σηματοδοτηθεί την εξέλιξη του πολιτισμού στην Ελλάδα και είναι δημιούργημα ενός δωρητή: του Αντώνη Μπενάκη.
Οπως ανακοινώθηκε χθες το Ίδρυμα ενισχύει το Μουσείο Μπενάκη με σκοπό τη λειτουργική του στήριξη, αλλά και την παροχή για έναν χρόνο δωρεάν εισόδου, μία φορά τη εβδομάδα, στα τέσσερα κτήριά του: Κεντρικό κτήριο (Κουμπάρη 1), Κτήριο οδού Πειραιώς, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η δωρεάν είσοδος θα ισχύει κάθε Πέμπτη από την 18η Ιουλίου 2013 και θα διαρκέσει ένα χρόνο.
Είναι γνωστό ότι από τον Ιανουάριο του 2012 το Ιδρυμα έχει ανακοινώσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (με τριετή διάρκεια) για την ανακούφιση των πολιτών από την κρίση. Μπορεί η βασική στόχευση να αφορά ανάγκες όπως η υγεία, η σίτιση, η κατοικία, όμως η τέχνη και διαρκής επαφή με τον πολιτισμό έχει βαρύνουσα σημασία για το πρόγραμμα του Ιδρύματος, όπως αποδεικνύει και η χθεσινή απόφαση αλλά και άλλες αντίστοιχες στο πρόσφατο παρελθόν (για παράδειγμα η δωρεά για τη διεθνή μέρα μουσικής που σάρωσε την Αθήνα τον περασμένο μήνα). Αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιθύνοντες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: «Η διασφάλιση της προσβασιμότητας, η παροχή δηλαδή της δυνατότητας στο ευρύ κοινό να συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στην εμπειρία που προσφέρει η Τέχνη, αποτελεί προτεραιότητα σε όλους τους τομείς της δράσης του Ιδρύματος. Η ιδέα αυτή της προσβασιμότητας παρακίνησε και την ενίσχυση προς το Μουσείου Μπενάκη.» Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δεληβοριάς τόνισε ότι ο συγκεκριμένο τρόπος αυξήσεως πόρων, που δεν έχει εφαρμοστεί συστηματικά στην Ελλάδα και αποσκοπεί στην κινητοποίηση δυνάμεων στα πνευματικά ιδρύματα.
Η εξέλιξη του Μουσείου Μπενάκη
Το 1931 ο Αντώνης Μπενάκης δώρισε στο Ελληνικό κράτος ένα Μουσείο με κάποιες χιλιάδες αντικείμενα και αρχεία από την προσωπική του συλλογή. Σήμερα το Μουσείο Μπενάκη αριθμεί 5 κτήρια ανοικτά στο κοινό, 4 αρχειακά παραρτήματα με πλούσιο και σπάνιο υλικό, πάνω από 100.000 αντικείμενα και 130.000 τόμους βιβλίων, ενώ κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, δέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες και πραγματοποιεί 30 περιοδικές εκθέσεις και εκατοντάδες πολιτιστικές δραστηριότητες.Ομως η οικονομική κρίση βάλλει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια το υπερδραστήριο μουσείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Αθηναϊκό πλούτο. Η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου έρχεται να το ενισχύσει με μια κίνηση όμως που πρωτίστως απευθύνεται στον ίδιο τον πολίτη.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΡΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ, Κουμπάρη 1
Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 - 17:00
Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 - 24:00
Κυριακή: 9:00 - 15:00
Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.
ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00
Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00
Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, τον μήνα Αύγουστο και τις ακόλουθες αργίες: 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 9:00 - 17:00
Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ, Κριεζώτου 3
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή: 10:00 - 18:00
Είναι κλειστή Δευτέρα, Τρίτη, τον μήνα Αύγουστο και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.