Στο παραμύθι με τα «Τρία γουρουνάκια» η επιλογή ήταν δείγμα εξυπνάδας και σωφροσύνης. Σπίτι από άχυρα, από ξύλα ή από τούβλα; Στην πραγματική ζωή η φαντασία δεν περιορίζεται σε αυτές τις τρεις επιλογές. Είτε υπακούοντας σε περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, είτε υπηρετώντας μία μορφή τέχνης ή απλά από τρέλα ή ανάγκη, άνθρωποι έχουν χτίσει με πολύ πιο πρωτότυπα υλικά.
Η Daily Telegraph λοιπόν κατέγραψε τα σπίτια- ή άλλα κτίρια- που ξεκίνησαν από μία... τρελή ιδέα για πρώτη ύλη. Είτε πρόκειται για τουβλάκια Lego, για σακιά από άμμο, κομμάτια πορσελάνης ή απλά και ταπεινά χόρτα, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.
Ο παρουσιαστής του Top Gear, Τζέιμς Μέι, με περίπου 1.000 εθελοντές έφτιαξαν το πρώτο ολοκληρωμένο σπίτι από τουβλάκια Lego στο Σάρεϊ το 2009. Χρειάστηκαν 3,3 εκατ. τουβλάκια, αλλά ήταν πλήρες. Είχε έως και ντουζιέρα.
Ενας Κινέζος εργάτης έφτιαξε το «αυγό-σπιτο» γιατί δεν μπορούσε να καλύψει το υψηλό κόστος ζωής στο Πεκίνο. Η μικρή καμπίνα είναι από καλάμια μπαμπού, σακούλες με σπόρους και είναι τοποθετημένο σε μία κανονική γειτονιά.
Ο καλλιτέχνης Τίτο Ινγκενιέρι στέκεται μπροστά στο σπίτι που έφτιαξε από περισσότερα από 30.000 μπουκάλια στην Αργεντινή.
Οικοδομικά υλικά δεν μπορούσε να βρει, καθώς είναι είδος υπό εξαφάνιση στην περιοχή του. Ενας Παλαιστίνιος όμως αποδείχθηκε εφευρετικός καθώς έφτιαξε το σπίτι του από σακιά άμμου.
Είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Ενα σπίτι από χόρτα στη Νορβηγία.
Δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται ως στρατώνας στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά οι ιδιοκτήτες του είδαν σε αυτό ένα σπίτι, χωρίς να τους ξενίζουν τα κυματοειδή φύλλα σιδήρου. Αποδείχθηκαν ιδιαίτερα έξυπνοι. Το πούλησαν για 500.000 λίρες το 2006.
Το σπίτι που αγαπά τον πλανήτη. Φτιαγμένο σχεδόν εξ' ολοκλήρου από σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων, είναι ένα κτίριο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Είναι το Μουσείο Πορσελάνης και φαίνεται. Το κτίριο που βρίσκεται την Τιανγίν είναι καλυμμένο από εκατομμύρια σπασμένα κομμάτια πορσελάνης και 20 τόνους φυσικού κρυστάλλου. Με όλα αυτά, ακούγεται λογικό το γεγονός ότι χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Το διάσημο, πρώτο, ξενοδοχείο πάγου στη Σουηδία. Η θερμοκρασία στα δωμάτια φτάνει τους -5 βαθμούς.
Η «πόλη των κοντέινερ» στο ανατολικό Λονδίνο είναι ακριβώς αυτό. Παλιά κοντέινερ που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες, μεταξύ των οποίων και στούντιο που προτιμούν πολλοί καλλιτέχνες.