Με πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου επιδικάστηκαν στους εργολάβους επιπλέον 45 εκατ. ευρώ για κατασκευές που ουδέποτε πιστοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας πρόκειται για έργα στην παράκαμψη της Πάτρας, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ και οι πραγματοποιηθείσες εργασίες υπολογίζονται σε 10,63 εκατ. ευρώ.
Η «κερκόπορτα» άνοιξε με την υπ' αριθμόν 1154/2006 απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι οι τμηματικές επιμετρήσεις που υποβάλλονται από τους κατασκευαστές θεωρούνται αυτοδικαίως εγκεκριμένες αν δεν ελεγχθούν μέσα σε τρεις μήνες από την κατάθεσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει διόρθωση ούτε στο στάδιο της προσωρινής παραλαβής των έργων ούτε μέσα από την τελική επιμέτρηση!
Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δεν προχώρησε σε νέα νομοθετική ρύθμιση, με δεδομένη τη γραφειοκρατία και την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα σε περιφερειακές υπηρεσίες. Το 2007 μάλιστα εξέδωσε την υπ' αριθμόν 16 εγκύκλιο, με την οποία κοινοποίησε στις υπηρεσίες την απόφαση του ΣτΕ και αποδείχθηκε η «χαρά του εργολάβου».
Γνώστες της πραγματικότητας των υπηρεσιών κάνουν λόγο για «βιομηχανία» κατάθεσης συγκριτικών πινάκων για την πληρωμή εργασιών που δεν ήταν δυνατό να πιστοποιηθούν μέσα στο οριζόμενο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείεται το γνωστό «γρηγορόσημο» να αντικαταστάθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις με... «σταματόσημο».
«Ακόμα και χονδροειδή αριθμητικά λάθη που αυξάνουν τις ποσότητες των εργασιών και έγιναν εκ παραδρομής ή σκόπιμα από τους αναδόχους θεωρούνται αυτοδίκαια και αμετάκλητα εγκεκριμένα», αναφέρεται σε έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ), που υποβλήθηκε χθες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, με το οποίο ζητεί κατεπείγουσα προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κρίσιμες παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια δεν έχουν προωθηθεί ακόμη».
«Η απόφαση υπήρξε καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον και προκάλεσε παραλογισμό και εξαναγκασμό σε παρανομία των επιβλεπόντων μηχανικών, επιβάλλοντάς τους πληρωμές ανεκτέλεστων έργων», υπογραμμίζει η ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ και αποκαλύπτει πως η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμοστεί και αναδρομικά για όλες τις προσφυγές εργολάβων που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια. «Κανένας νόμος και καμία νομολογία δεν επιτρέπεται να υποχρεώνει το Δημόσιο να πληρώνει για εργασίες που δεν έχουν εκτελεστεί», επισημαίνει και προτείνει την άμεση νομοθέτηση διατάξεων που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για τα δημόσια έργα, το οποίο όμως δεν έχει προωθηθεί εδώ και αρκετούς μήνες και μάλιστα ζητά την αναδρομική ισχύ των νέων ρυθμίσεων, ενώ το κείμενο περιλαμβάνει και νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει η ΠΟΣΥΧΩΔΕ.
Το έγγραφο της ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ κλείνει με μια προειδοποίηση: «Αν επιδείξετε αμέλεια και αδιαφορία για το σοβαρό αυτό θέμα θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη νέα μαύρη τρύπα που ανοίγει στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεχώς θα διευρύνεται»