Σε δόσεις οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο - Για ποιους χτυπάει η καμπάνα - iefimerida.gr

Σε δόσεις οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο - Για ποιους χτυπάει η καμπάνα

Σε δόσεις οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο - Για ποιους χτυπάει η καμπάνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ανάσα από την τελική συμφωνία φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα και παρά τις επί μέρους διαφωνίες με το υπουργείο οικονομικών, που αναμένεται να ξεπεραστούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όλα τα υπόλοιπα θέματα έχουν κλείσει.

Στον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, η συμφωνία για την κινητικότητα – διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έχει «κλειδώσει» οριστικά με τον υπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να παίρνει, το Σάββατο, το «πράσινο φως» για να μεταφερθεί η διαδικασία στον Σεπτέμβρη.

Αποχωρήσεις με το μήνα

Ωστόσο, για να φθάσουν σε αυτό το συμβιβασμό οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ζήτησαν και πήραν την δέσμευση της ελληνικής πλευράς πως θα δώσει τη λίστα με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση υποχρεούται να δίνει σε μηνιαία βάση στοιχεία και για τους υπόλοιπους 7.500 υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 έως τα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ άγνωστο παραμένει το πως θα κατανεμηθούν οι αποχωρήσεις.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, πιθανότατα για 8 – 10 μήνες και όχι 12 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, και θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους.

Στο χρονικό αυτό διάστημα θα υπάρξει αξιολόγηση του προσωπικού και όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια που θα θέσει το υπουργείο θα απολυθούν στο τέλος της διαθεσιμότητας.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στη διαθεσιμότητα – Στο «κόκκινο» οι σχολικοί φύλακες

Μετά την παρολίγον εμπλοκή που πήγε να σημειωθεί το βράδυ της Παρασκευής από την άρνηση της Τρόικα να δεχθεί την ένταξη στην κινητικότητα των 5.000 εκπαιδευτικών που θα μεταφερθούν από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μπορεί να τελικά κείμενα να μην έχουν, ακόμη, καταρτιστεί, ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, οι ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στη λίστα των 12.500 διαθέσιμων υπαλλήλων με περίπου 6.500 εργαζομένους.

Αναλυτικά:

  • 4.000 υπάλληλοι δημοτικής αστυνομίας που μεταφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ.
  • 2.500 σχολικοί φύλακες.

Στην αντίπερα όχθη, προστίθενται 3.500 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 2.000 έχουν κριθεί πλεονάζοντες (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής κλπ) και άλλοι 1.500 που έχουν δηλώσει αδυναμία να παράγουν διδακτικό έργο.

Οι υπόλοιποι 2.500 υπάλληλοι που συμπληρώνουν τον αριθμό των 12.500 θα προκύψουν από τη γενική κυβέρνηση και τα υπουργεία με πρώτο να συμμετέχει στη διαδικασία του ίδιο το Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τουλάχιστον 50 - 60 υπαλλήλους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δανειστές ζήτησαν 10% μείωση στο προσωπικό της Βουλής, κάτι που ισοδυναμεί με 130 – 150 άτομα, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα προς συζήτηση.

Οι απολύσεις

Με βάση τη νέα συμφωνία ο αριθμός των απολύσεων για τη διετία 2013 -2014 παραμένει στις 15.000, ενώ, μόνο για το 2013, η μνημονιακή υποχρέωση των 4.000 απολύσεων αναμένεται να καλυφθεί από την ΕΡΤ και την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, υπολογίζονται οι 2.656 απολύσεις από την ΕΡΤ και οι περίπου 1.500 αποχωρήσεις που θα προκύψουν από ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ενώ θα προστεθούν και περίπου 300 – 400 απολύσεις από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών.

Στον τελικό αριθμό αναμένεται να προσμετρηθούν και οι αποχωρήσεις συμβασιούχων έπειτα από την επίσπευση των διαδικασιών που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», ανήκουν τουλάχιστον 6.000 συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 3.500 βρίσκονται σε δήμους και περιφέρειες.

Αναφορικά με το 2014 είναι σαφές ότι οι 11.000 απολύσεις θα προέλθουν από τους περίπου 25.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν υπό το καθεστώς διαθεσιμότητας και θα πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης.

Εκτιμάται, άλλωστε, πως περίπου 1 στους 2 υπαλλήλους δεν θα μπορέσουν να περάσουν τις «εξετάσεις» για να παραμείνουν στο Δημόσιο.

Κάτι τέτοιο, εξάλλου, προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας στις οποίες είχε συμφωνήσει ο προηγούμενος υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ