Μαραθώνιες αποδείχθηκαν, για ακόμη μια φορά, οι συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ Στουρνάρας και Τρόικα ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 το πρωί της Κυριακής.
Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για πιθανότητα συμφωνίας από το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, ο υπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους, με τα επιτελεία τους να «ξενυχτούν» για να ετοιμάσουν τα τελικά κείμενα και να κλείσουν τις τελευταίες τεχνικές εκκρεμότητες..
Στόχος να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ με τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η πίεση είναι, πλέον, αφόρητη, καθώς τα τελικά κείμενα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να λάβουν και την πολιτική έγκριση του Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας.
Το παρών έδωσε στη σύσκεψη και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το τι συζητήθηκε, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν ο μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών.
«Λευκός καπνός» για τις μετακινήσεις και αποχωρήσεις από το Δημόσιο
Το γεγονός ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι συνεργάτες του βρέθηκαν μόλις για μισή ώρα στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών δείχνει πως η συμφωνία είχε επέλθει στο μεγαλύτερο κομμάτι της από το βράδυ της Παρασκευής.
Η Τρόικα φαίνεται πως συμφώνησε να δώσει παράταση στον κ. Μητσοτάκη έως το Σεπτέμβριο, ενώ «κλειδί» για την επίτευξη λύση φέρεται να ήταν η πρόταση του υπουργού για μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από τους 12 μήνες που ήταν μέχρι τώρα, στους οκτώ.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, οφείλει έως το τέλος του Ιουλίου να παραδώσει τον κατάλογο με τους πρώτους 5.000 υπαλλήλους, που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, ενώ υποχρεούται να δίνει σε μηνιαία βάση στοιχεία και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500 έως τα τέλη Σεπτέμβρη.
Την Παρασκευή υπήρξε μερική εμπλοκή, καθώς η Τρόικα δεν δέχθηκε να συνυπολογιστούν οι 5.000 μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί στο συνολικό αριθμό των 12.500 της κινητικότητας, εφόσον δεν θα έχει προηγηθεί καθεστώς διαθεσιμότητας για τουλάχιστον 3 – 4 μήνες.
Μπροστά στο αδιέξοδο, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δέχθηκε να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία οι καθηγητές, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτική λύση με άλλη κατηγορία υπαλλήλων δημοσίου που θα περιληφθούν στο σχήμα της κινητικότητας.
Τι θα γίνει με το ΦΠΑ στην εστίαση – Τη γλίτωσαν οι συνταξιούχοι
Μέχρι το παρά πέντε της διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικα ήταν στο... τραπέζι και το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν το επιχείρημα πως η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε απώλειες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση με την ελληνική πλευρά να αντιτείνει πως το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή για ένα εξάμηνο και οι απώλειες υπολογίζονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία παρουσίασε ισοδύναμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επέμεινε στην εξασφάλιση της μείωσης καθώς εκτιμάται ότι θα τονώσει την τουριστική «βιομηχανία» και γενικότερα θα δώσει, ωστόσο, καμία περαιτέρω εξέλιξη δεν υπάρχει.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014 που φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι εκμηδενίστηκε χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα.
Αυτό σημαίνει πως αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η επιβολή εισφοράς 0,2 τοις χιλίους στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, αλλά και η μείωση των συντάξεων αποστράτων που καταβάλλονται ακόμη με το παλαιό μισθολόγιο.