Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Αίγυπτο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από το στρατό και από επιθέσεις ενόπλων στην επαρχία του Βόρειου Σινά, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και πηγές στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας.
«Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.079 τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσε το υπουργείο. Ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε εξάλλου από αγνώστους στο Σινά.
Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι αφότου ξέσπασαν χθες το βράδυ συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις οι οποίες είχαν οργανώσει αμφότερες διαδηλώσεις.
Στο επίκεντρο των βίαιων συγκρούσεων η Αλεξάνδρεια, όπου δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από διακόσιους τραυματίστηκαν, ενώ, στο Κάιρο, οπαδοί και αντίπαλοι το0υ πρώην, πλέον, προέδρου Μόρσι επιδόθηκαν σε οδομαχίες όλο το βράδυ της Παρασκευής.
Εξάλλου, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά λίγο μετά το θάνατο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενός στρατιώτη στην ασταθή αυτή περιοχή που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.
Το βράδυ, ένοπλοι οπαδοί του ισλαμιστή πρώην προέδρου επιτέθηκαν στην έδρα του κυβερνήτη του Βορείου Σινά στο Ελ-Αρίς, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, και ύψωσαν στο κτίριο τη σημαία των τζιχαντιστών.
Πάντα στη χερσόνησο του Σινά όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια, ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε σήμερα από άγνωστους ενόπλους, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι δράστες έβγαλαν τον ιερέα από το αυτοκίνητό του, τον σκότωσαν με μια ριπή αυτομάτου και στη συνέχεια διέφυγαν, διευκρίνισαν οι πηγές.
Το Σάββατο στις περισσότερες πόλεις επικρατεί σχετική ηρεμία υπό το άγρυπνο βλέμμα των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν παραταχθεί, ωστόσο, δύσκολα θα αποφευχθούν οι ταραχές για ακόμη ένα βράδυ, καθώς η χώρα βαδίζει προς τον εμφύλιο διχασμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατιωτική ηγεσία εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας για να προλάβει ένα νέο αιματοκύλισμα.
Σε πολιτικό επίπεδο παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τη μεταβατική κυβέρνηση και το πότε ο στρατός θα επιστρέψει την εξουσία στην πολιτική ηγεσία. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ,διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.