Μείζον θέμα έχει δημιουργεί στη Γαλλία σχετικά με την απόρριψη από το Συνταγματικό Συμβούλιο του απολογισμού του κόμματός του Νικολά Σαρκοζί για τις προεκλογικές δαπάνες του 2012, με την Liberation να λέει πως ο πρώην Γάλλος πρόεδρος φαλίρισε την οργάνωσή του.
Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αμέσως μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που τον αφήνει έκθετο, υπέβαλε την παραίτησή του για να «ξαναποκτήσει ελευθερία λόγου», όπως υποστήριξε. Ως πρώην Πρόεδρος ο Σαρκοζί έγινε αυτοδικαίως μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου, τον περασμένο χρόνο.
«Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου και ενώπιον της σοβαρότητας της κατάστασης και των συνεπειών που συνεπάγεται αυτή για την αντιπολίτευση και για την δημοκρατία, ο Νικολά Σαρκοζί παραιτείται αμέσως από το Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου να ξαναποκτήσει την ελευθερία του λόγου του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου.
Λίγο νωρίτερα το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι απορρίπτει τον απολογισμό των δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012, καθώς το ύψος των προεκλογικών δαπανών του ξεπερνούσε κατά 2,1% το εγκεκριμένο μέγιστο όριο, λαμβάνοντας μια άνευ προηγουμένου απόφαση για έναν πρώην αρχηγό κράτους.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Συμβουλίου στερεί από τον πρώην Πρόεδρο την καταβολή από το κράτος περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ για έξοδα προεκλογικής εκστρατείας.
Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, ο πρόεδρος του UMP, του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, είχε συνάντηση με τον Σαρκοζί. Ο Κοπέ ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει «την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρίαση του UMP προκειμένου «να εξεταστούν όλες οι συνέπειες αυτής της απόφασης».
Παράλληλα, ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην Πρωθυπουργός του Σαρκοζί, κάλεσε την «πολιτική του οικογένεια» να αναλάβει τις οικονομικές συνέπειες της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του πρώην Προέδρου της Γαλλίας στην ενεργό πολιτική ο οποίος θεωρεί ότι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι υπαγορευμένη από τον Φρανσουά Ολάντ για να του κλείσει τον δρόμο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, υπογραμμίζουν σε σχόλια τους πολιτικοί αναλυτές.
Εφημερίδες όπως η αριστερή LIberation κατηγορούν τον Σαρκοζί ότι φαλίρισε το UΜP το οποίο βιώνει από χθες μια άνευ προηγουμένου εσωκομματική κρίση με τα στελέχη του να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα εκείνα που κατηγορούν τον πρώην Πρόεδρο και εκείνα που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξόντωσης του.
Την ίδια ώρα, το κόμμα της δεξιάς καλεί τους οπαδούς του να ενισχύσουν οικονομικά το UMP σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μαύρη τρύπα.
Εκτός από τα πεπραγμένα του Νικολά Σαρκοζί σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία και με ταξίδι της Κάρλας Μπρούνι στη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου της άλμπουμ.
Ένωση εργαζομένων της Air France καταγγέλλει ότι η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας ταξίδεψε δωρεάν στην διακεκριμένη θέση που στοιχίζει από 8.500 έως 10.000 ευρώ χωρίς να πληρώσει ούτε τα 500 ευρώ των φόρων, την ώρα που η εταιρία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απολύει εργαζομένους.
Η Air France προσφέρει,όμως, κατά παράδοση, δωρεάν εισιτήρια στους πρώην προέδρους και τις οικογένειες τους.
Φρανσουά Ολάντ: Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό
Θέση στο πολιτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί πήρε και ο νυν Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που κάλεσε το σύνολο της πολιτικής τάξης της Γαλλίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου. Η δήλωση αυτή εντείνει τις φήμες για την κόντρα του με τον Νικολά Σαρκοζί.
«Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, πλήρως σεβαστό, απολύτως σεβαστό και κανείς δεν μπορεί να υποπτεύεται, να αμφισβητεί αυτόν τον θεσμό και να θεωρείται ότι δεν αμφισβητεί το σύνολο των θεσμών», σημείωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τύνιδα.
Οι αποφάσεις αυτές «επιβάλλονται σε όλους», σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος. "Δεν θα σχολιάσω, πόσω μάλλον από εδώ στην Τυνησία, τις συμπεριφορές, τις δηλώσεις παραγόντων ή πολιτικών αξιωματούχων", παρατήρησε ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος. «Επιπλέον εγώ είμαι ο εγγυητής των θεσμών, αυτό το καθήκον μου ανατέθηκε από τους Γάλλους», πρόσθεσε.
«Το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας, ο οποίος, μέσω της ανεξαρτησίας του, ρυθμίζει ζητήματα που εναπόκεινται μόνον στην δική του αρμοδιότητα», κατέληξε ο Ολάντ.