Βενιζέλος στην Κύπρο: Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους και να ασκήσουμε ενεργειακή διπλωματία - iefimerida.gr

Βενιζέλος στην Κύπρο: Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους και να ασκήσουμε ενεργειακή διπλωματία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σειρά επαφών είχε σήμερα στην Κύπρο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το Κυπριακό, οι κοινές δράσεις Ελλάδας – Κύπρου για τον ΑΟΖ και τα υπό εκμετάλλευση ενεργειακά κοιτάσματα, οι εξελίξεις μετά την συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και φυσικά οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις δύο χώρες.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς μας πόρους, να κρατάμε ενεργά τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και να έχουμε πλήρη αντίληψη των συσχετισμών που αλλάζουν διαρκώς γιατί η περιοχή γεννά νέα προβλήματα αλλά και νέες ευκαιρίες. Υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις πάρα πολύ σημαντικές στην ευρύτερη περιοχή μας. Εχουμε το ανοιχτό ζήτημα της Συρίας, τις νέες εξελίξεις στην Αίγυπτο, έχουμε συνεχώς μια μεταβολή του περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων.

Ολα αυτά έπρεπε να τα συζητήσουμε σε συνδυασμό και με το μεγάλο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής που λέγεται ενεργειακή διπλωματία, μετά και από την απόφαση που ελήφθη σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ και, ως εκ τούτου, την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο «μομέντουμ», πάντα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, για να έχουν Αθήνα και Λευκωσία την πρωτοβουλία των κινήσεων», ενώ αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε: «Ο ρόλος της Εκκλησίας και εν προκειμένω της Εκκλησίας της Κύπρου είναι καθοριστικός για τη διαφύλαξη και της κοινωνικής συνοχής, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, της κρίσης, που πλήττει τον κυπριακό λαό όπως έχει πλήξει και τον ελληνικό λαό».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ