Μάχη ώστε να μην απολυθεί κανείς από το Δημόσιο δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έχει ξεκινήσει ένα «κρυφτούλι» με την Τρόικα, ακριβώς όπως ο προκάτοχός του Αντώνης Μανιτάκης.
Μετά και το σημερινό τέταρτο ραντεβού γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο είναι επίπονες. Οπως και ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχε προετοιμάσει κανένα σχέδιο-τομή που να τον διαφοροποιεί από την στάση του προκατόχου του Αντώνη Μανιτάκη, δεν έριξε στο τραπέζι καμία ρηξικέλευθη πρόταση.
Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μετά και την μετάταξη 4.000 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ, η Τρόικα δείχνει να πείθεται.
Οι 12.500 που θα τεθούν σε κινητικότητα
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν, ήδη, βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση.
Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.
Από που θα προέλθουν οι 15.000 απολύσεις
Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα. Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.