Ερευνητές από το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πλήρως οπτικό τρανζίστορ που λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρισμό, δίνοντας ελπίδες για το μέλλον των κβαντικών υπολογιστών.
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Βλάνταν Βουλέτι, δημιούργησαν έναν οπτικό διακόπτη που ελέγχεται από μόνο ένα φωτόνιο (σωματίδιο του φωτός) και επιτρέπει στο ίδιο το φως να ελέγχει την μετάδοση του φωτός σε ένα κύκλωμα.
Στον πυρήνα του οπτικού τρανζίστορ βρίσκεται ένα ζεύγος από κάτοπτρα και όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός (θέση on), ένα οπτικό σήμα, δηλαδή μια ακτίνα φωτός, μπορεί να περάσει μέσα και από τα δύο κάτοπτρα, ενώ όταν ο διακόπτης είναι κλειστός (θέση off), τότε μόνο το 20% του φωτός του σήματος μπορεί να περάσει.
Οι ερευνητές ευλεπιστούν ότι θα καταφέρουν να αναπαράγουν το πειραματικό οπτικό τρανζίστορ τους σε συστήματα κατάλληλα για ενσωμάτωση σε τσιπ υπολογιστών, έτσι ώστε η τεχνολογία τους να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή.