Αγώνας δρόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου - iefimerida.gr

Αγώνας δρόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φουλ τις μηχανές βάζει και πάλι η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει τον χρόνο που έχασε στην επιχείρηση πειθούς των βουλευτών της να υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.Σε ένα μπαράζ συσκέψεων λοιπόν σήμερα, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα επεξεργαστεί από κοινού με τους συνεργάτες του και τους αρμόδιους κάθε φορά υπουργούς, όλα τα τρέχοντα θέματα Απασχόλησης, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης άλλωστε είναι η σταθεροποίηση -αν όχι η μείωση- της ανεργίας, που έχει πάρει την ανιούσα, η επιτάχυνση στην απόδοση Δικαιοσύνης και βεβαίως η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων προς την χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον αναπτυξιακό κλάδο, μια και αυτός θεωρείται ως 'κλειδί' για την αντιμετώπιση της κρίσης, την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο εσωτερικό.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όμως, είναι και οι πολυδιαφημισμένες 'διαρθρωτικές αλλαγές', όπως ο νέος εκλογικός νόμος, οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα όπως θα επιχειρηθούν μέσα από δημοψήφισμα το φθινόπωρο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με σκοπό την άρση των αδικιών και βεβαίως η μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. Η τελευταία προωθείται και μέσα από τον νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που παρουσιάστηκε στους βασικούς του μόνο άξονες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα και έμελλε να επανεξεταστεί αύριο, σε νέα –τυπική- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτή, αναβλήθηκε, επισήμως διότι η αρμόδια υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε περισσότερο χρόνο διαβούλευσης με τα κόμματα και τους πανεπιστημιακούς, ανεπισήμως όμως –όπως τουλάχιστον λένε οι κακές γλώσσες- λόγω διαφωνιών μεταξύ υπουργών που θα μπορούσαν να ταράξουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία μεταξύ τους, παρά το πρόσφατο του ανασχηματισμού. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον τρεις κορυφαίοι υπουργοί, διαφωνούν είτε επί της ουσίας με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είτε με το 'τάιμινγκ' που επελέγη για την ανακοίνωσή του, δεδομένου ότι θα μπορούσε να συμπαρασύρει διαφωνούντες φοιτητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, προκαλώντας εκρηκτικό μείγμα από Σεπτέμβρη, οπότε αναμένεται η 'μαζική επιστροφή' των 'αγανακτισμένων' στις πλατείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διαφωνούντων υπουργών είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος –που πάντως εκτιμάται ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση- και ο Γιάννης Ραγκούσης, που στο παρελθόν έκανε ό,τι μπορούσε για να αναβάλει επ' αόριστον την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Σοβαρές ενστάσεις όμως φέρεται να έχει και το 'βαρύ πυροβολικό' της κυβέρνησης που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος και ο οποίος ήδη στην προηγούμενη άτυπη συνεδρίαση επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις του εν ευθέτω χρόνω, μια και εκείνη τη στιγμή έπρεπε να προετοιμαστεί για την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο. Διαφωνίες πάντως, έχουν εκφράσει ήδη στο ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Εύα Καϊλή και Κώστας Καρτάλης, που θεωρούνται της ευρύτερης επιρροής Βενιζέλου. Ο κ.Καρτάλης μάλιστα, επανήλθε στο θέμα χθες, μιλώντας στον 'Αθήνα 9,84', εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του σχετικά με την πρόθεση να δίνονται πτυχία στα τρία χρόνια, κάνοντας λόγο για 'διαφορετικές ταχύτητες' στα πανεπιστήμια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ