Την... μπάλα στην εξέδρα επιχειρεί να πετάξει η Κυβέρνηση, όσον αφορά στο μέλλον όσων εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, αφού αν και το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ρητώς ότι με το πέρας του 12μήνου θα πρέπει να απολύονται, έγινε σαφές από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ότι η Κυβέρνηση θα «οχυρωθεί» πίσω από τη διάταξη του Εφαρμοστικού και θα επιχειρήσει να βρει εναλλακτικές λύσεις στο 12μηνο αυτό.
Όλα ξεκίνησαν από τη κόντρα Ν.Δ.- Ε. Βενιζέλου με αφορμή ακριβώς αυτή τη πρόβλεψη του Μνημονίου για απολύσεις, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στην επίμαχη διάταξη του άρθρου 37 του Εφαρμοστικού. «Σκαλίζοντας» τι ακριβώς θα συμβαίνει μετά από αυτό το 12μηνο, ανακαλύπτει κανείς ότι η Κυβέρνηση, στη παρούσα φάση τουλάχιστον, θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για να βρει τρόπους να μην απολύσει όσους θα «απορρίπτει» το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθείται μετά από κάθε συγχώνευση ή κατάργηση Οργανισμού, Φορέα ή ΔΕΚΟ.
Το ερώτημα είναι, βέβαια, εάν η Τρόικα θα ανεχθεί τέτοια «ελαστική» εφαρμογή του Εφαρμοστικού Νόμου, από τη στιγμή μάλιστα που το Μνημόνιο που συνυπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση αναφέρει άλλα πράγματα. Όπως προκύπτει κι από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Μνημόνιο είναι πολιτικό κείμενο, αλλά οι νομικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται κατά περίπτωση με ειδικούς νόμους.
Ωστόσο, όπως δείχνει η εμπειρία εφαρμογής του Μνημονίου εδώ κι έναν χρόνο, σε όσες περιπτώσεις η Τρόικα διαπίστωσε απόκλιση μεταξύ των όσων προβλέπει το Μνημόνιο και όσων φέρνει η Κυβέρνηση με νομοθετικές διατάξεις, επέβαλε ανάλογη «διόρθωση» σε πρώτο χρόνο, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αν και η Κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο, αποφεύγοντας να συμπεριλάβει τη πρόβλεψη απολύσεων με το πέρας της εργασιακής εφεδρείας, δεν σημαίνει ότι δεν θα υποχρεωθεί να το πράξει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη Επικαιροποίηση του Μνημονίου, πόσο μάλλον όταν η εφαρμογή του καθίσταται όχι απλώς πιεστική αλλά ασφυκτική....