Ο 10.000 τόνων αστεροειδής που εξερράγη πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελγιαμπινσκ τον χειμώνα παρήγαγε ένα τόσο ισχυρό ωστικό κύμα που διέτρεξε ολόκληρο τον κόσμο δύο φορές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
Ο μετεωρίτης χτύπησε την ατμόσφαιρα με 18,6 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η συγκλονιστική έκρηξη έγινε αισθητή σε σταθμούς παρακολούθησης της Γροιλανδίας αλλά και της Ανταρκτικής.
Ταξιδεύοντας με υπερηχητικές ταχύτητες που φτάνουν το Mach 60, ο μετεωρίτης γνώρισε αυξημένη πίεση του αέρα, καθώς διαπέρασε το πυκνότερο τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης και τελικά έφτασε με ταχύτητα 23 χιλιόμετρων στη Γη.
Στη Ρωσία έπεσαν εκατοντάδες θραύσματα, με τα μεγαλύτερα κομμάτια που ζυγίζουν μέχρι μισό τόνο. Η ερευνητική ομάδα, επίσης, επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη του διαστημικού βράχου είχε εκτιμώμενη ισχύ 460 χιλιάδες τόνων ΤΝΤ (που ισοδυναμεί με περίπου 30 ατομικές βόμβες σαν αυτές που έπεσαν στη Χιροσίμα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου).
Ωστόσο οι ερευνητές καθησυχάζουν το κοινό, αφού ένα τέτοιο φαινόμενο συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε αιώνα.