Στο επίπεδο που κυμαίνονταν οκτώ χρόνια πριν, το 2005 δηλαδή, έχουν επιστρέψει οι σημερινοί μισθοί οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια, από την υιοθέτηση του πρώτου Μνημονίου έχουν πάρει την κατιούσα.
Βάσει του Δείκτη Μισθών που κατάρτισε η Στατιστική Υπηρεσία, το επίπεδο των αμοιβών σήμερα φαίνεται να έχει υποχωρήσει στο 81,2% (σε σχέση με το έτος βάσης 2008 που γίνεται η σύγκριση). Εχουν δηλαδή φθάσει στο επίπεδο που κυμαίνονταν οι μισθοί οκτώ χρόνια πριν, το 2005.
Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πορεία των μισθών από το το δεύτερο μισό του 2010, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται και το πρώτο Μνημόνιο είναι αυστηρά καθοδική. Το α' τρίμηνο του 2010, λίγο πριν την εφαρμογή του Μνημονίου, οι μισθοί είχαν φθάσει και στο υψηλότερο σημείο, στο 104,5%, της περιόδου που εξετάζεται.
Στο 10,1% οι απώλειες το α΄τρίμηνο του 2013
Μόνο στο α' τρίμηνο του 2013 οι απώλειες ανήλθαν κατά μέσον όρο στο 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, έναντι μείωσης 7,76% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
Οι κλάδοι της οικονομίας
Στην έρευνα αποδοχών που γίνεται παρακολουθούνται συστηματικά οι εξελίξεις των μισθών και των όρων εργασίας στους παρακάτω κλάδους της οικονομίας:
- Ορυχεία και λατομεία,
- μεταποίηση,
- παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- φυσικού αερίου,
- νερού,
- κατασκευές,
- εμπόριο,
- επισκευές μηχανημάτων,
- μεταφορά και αποθήκευση,
- ενημέρωση και επικοινωνία,
- τράπεζες και ασφάλειες,
- εστίαση,
- διαχείριση ακίνητης περιουσίας,
- διοικητικές δραστηριότητες.