Έντονος προβληματισμός για τα τελευταία κρούσματα βίας κατά πολιτικών προσώπων επικρατεί στον ΛΑΟΣ, ο οποίος θεωρεί ότι η βία κατά των βουλευτών αποσαθρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.
«Τα φαινόμενα προπηλακισμών πολιτικών προσώπων και η απαξίωσή τους σε συνδυασμό με τέτοιες ακραίες συμπεριφορές είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που καιροφυλακτούν έναντι της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο ίδιος συνιστά αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, και εκφράζει φόβους ότι αυτές οι συμπεριφορές καταργούν τη δημοκρατία στην πράξη.
Κάτι που ελλοχεύει κινδύνους, εάν αναγκάσουν τους βουλευτές να εκφράζονται υπό τον φόβο των προπηλακισμών, όπως εκτιμά ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείει κάτι χειρότερο απο αυτά που βλέπουμε, ενώ θεωρεί ότι οι αντιδράσεις δεν είναι ομογενοποιημένες, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, ο καθένας εκ των διαμαρτυρομένων είναι στεναχωρημένος για τα δικά του προβλήματα, τα οποία διαφέρουν κατά περίπτωση.
«Άλλος είναι δυσαρεστημένος από την ύφεση, άλλος από την υψηλή φορολογία, άλλος για τις μειώσεις μισθών, κλπ.» δήλωσε ο κ.Βορίδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΟ του ΛΑΟΣ οι διαμαρτυρόμενοι «ορθώς θεωρούν ότι για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε φταίει η πολιτική της μεταπολίτευσης, φταίει η αίσθηση της ύπαρξης ατιμωρησίας, για διάφορες περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν σκάνδαλα και για τα οποία κανείς δεν τιμωρείται».
Σημειώνει ότι οι ίδιοι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν την κατάσταση επί δεκαετίες, παραδέχονται σήμερα την ύπαρξη σκανδάλων αλλά έχουν φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί ως ασπίδα. Θεωρεί επίσης ότι γίνεται «σπέκουλα απο μια μερίδα της αριστεράς, που δεν θέλει δημιουργική λύση, για να γίνει η Ελλάδα μια φυσιολογική χώρα, αλλά να ζήσει την δική της φαντασίωση».
Σύμφωνα με τον κ.Βορίδη τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της αντίδρασης, κατά του πολιτικού προσωπικού:
Πρώτον οι πτυχές της οικονομικής πολιτικής που θίγουν τα εισοδήματα πολλών.
Δεύτερον η ατιμωρησία, που αφορά πολιτικούς και δημοσίους λειτουργούς, οι "οποίοι πλούτισαν προκλητικά". Για το ίδιο θέμα, πιστεύει ότι ενώ οι πολιτικοί είναι στην πρώτη γραμμή και ελέγχονται, αφού φαίνεται το επίπεδο ζωής τους "το βασικό κομμάτι με το οποίο γίνεται το νταραβέρι δεν φαίνεται. Π.χ. ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, που έχει συναλλαγή με πολίτες και αρμοδιότητα να τους ελέγχει δεν φαίνεται πουθενά για την ευρύτερη κοινωνία".
Τρίτον η βίαιη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με τον κ.Βορίδη "επί τόσα χρόνια είχε μάθει να λειτουργεί στη βάση της διανομής του δημοσίου πλούτου και στη βάση των πελατειακών σχέσεων και τώρα πρέπει να πείσει ότι τελείωσε αυτό το πράγμα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και για τους βουλευτές των μεγάλων κομμάτων και για τους ψηφοφόρους τους".
Ο ίδιος πιστεύει ότι η λύση βρίσκεται στη ριζική ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, στην αναθεώρηση του συντάγματος και στην αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας.
«Σήμερα υπάρχουν στρώματα που είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν προνόμια εντελώς παράλογα, συνδέονται με το δημόσιο, και δεν πρέπει να τα βγάζουμε έξω από την εξίσωση», λέει και εκτιμά ότι πρόκειται για σύγκρουση μέσα στην κοινωνία, «τύπου μεσοβιετικής οικονομίας».
Σύμφωνα με τον κ.Βορίδη «το ΠΑΣΟΚ και η ανοχή της ΝΔ γιγάντωσαν ένα κράτος σοβιετικού τύπου, ενώ υπάρχει μεγάλη κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικοονομία. Τώρα που κατέρρευσε οικονομικά το κράτος όλο αυτό το πράγμα πρέπει να αναδιαταχθεί σε συνθήκες πραγματικης οικονομίας».
Τέλος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΛΑΟΣ υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι διεξάγεται μια μάχη στην κοινωνία μεταξύ αυτών των στρωμάτων που πλήττονται και χάνουν προνόμια, και αυτών που πείθονται ότι πρέπει αυτός ο τόπος να αλλάξει, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα νικήσουν τελικά οι δυνάμεις που θέλουν να αλλάξει ο τόπος.