Η Τρόικα βάζει δύσκολα σε Στουρνάρα, Μητσοτάκη - Σκληρές διαπραγματεύσεις και νέος γύρος επαφών - iefimerida.gr

Η Τρόικα βάζει δύσκολα σε Στουρνάρα, Μητσοτάκη - Σκληρές διαπραγματεύσεις και νέος γύρος επαφών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μεγάλη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Τρόικα διαπίστωσαν οι Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από τις πολύωρες σημερινές επαφές που εν πολλοίς αποδείχτηκαν άκαρπες.

Η συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχαν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, είτε θετικό είτε αρνητικό και το θρίλερ συνεχίζεται από αύριο Τρίτη (02/07) με νέο μπαράζ συζητήσεων με την Τρόικα, της οποίας τα στελέχη ακολουθούν σκληρή τακτική.

Η πρώτη συνάντηση της Τρόικα ήταν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και βασικό θέμα στο τραπέζι ήταν ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Η Τρόικα δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο σχέδιο που της παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο στηρίζεται στην πρόβλεψη 33 κλιμακίων για τα φυσικά πρόσωπα και στην ειδική μεταχείριση των αγροτικών γαιών.

Επιπλέον, προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι να περάσει από την Τρόικα και η πρόβλεψη για καταβολή του φετινού φόρου σε 5 και όχι σε 4 δόσεις. Αντιθέτως, φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών η δημοσιοποίηση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά στο τρόπο παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και στη προκαταβολή του φόρου νομικών προσώπων.

Στο πρώτο τετ α τετ του οικονομικού επιτελείου συζητήθηκε και το μείζον θέμα του δημοσιονομικού «κενού» των περίπου 2 δισ. ευρώ, που οφείλεται κυρίως στις αρρυθμίες των φορολογικών εσόδων και στις "τρύπες" στο σύστημα Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. «Τους έχουμε καταθέσει σειρά εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού» σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ηταν μια δημιουργική συζήτηση»

Σειρά μετά τον κ. Στουρνάρα πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντεμπούτο του ως συνομιλητής της Τρόικα και από ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο. Αυτό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ούτε κι αυτή η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε, όμως με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για μεθαύριο Τετάρτη (03/07).

Το θέμα συζήτησης δεν ήταν άλλο από την απόλυση 4.000 και την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου. Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Μετά το τέλος της διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επαφή του με την Τρόικα ως μια «δημιουργική συζήτηση».

Το πρόγραμμα της Τρίτης

Οι συναντήσεις της τριμελούς αντιπροσωπείας της Τρόικα πρόκειται να συνεχιστούν αύριο Τρίτη (02/07). Από νωρίς. Στις 8 το πρωί ο πρώτος που θα δει τους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είναι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και θα ακολουθήσει το ραντεβού με τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη. Από το μεσημέρι και μετά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσει ξανά ο Γιάννης Στουρνάρας για το... κυρίως πιάτο της ημέρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ