Από την Τρίτη (02/07) ξεκινά ουσιαστικά η μάχη για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς η Τρόικα δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο σχέδιο που της παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και το οποίο στηρίζεται εν πολλοίς στην πρόβλεψη 33 κλιμακίων για τα φυσικά πρόσωπα και στην ειδική μεταχείριση των αγροτικών γαιών.
Επιπλέον, προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι να περάσει από την Τρόικα και η πρόβλεψη για καταβολή του φετινού φόρου σε 5 και όχι σε 4 δόσεις. Αντιθέτως, φαίνεται ότι είναι θέμα ωρών η δημοσιοποίηση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά στο τρόπο παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και στη προκαταβολή του φόρου νομικών προσώπων.
Στο πρώτο τετ α τετ του οικονομικού επιτελείου συζητήθηκε και το μείζον θέμα του δημοσιονομικού «κενού» των περίπου 2 δισ. ευρώ, που οφείλεται κυρίως στις αρρυθμίες των φορολογικών εσόδων και στις "τρύπες" στο σύστημα Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. «Τους έχουμε καταθέσει σειρά εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού» σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα.
Το αγκάθι της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη - Τρόικα
Αυτή την ώρα η Τρόικα συναντάται με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση χρόνου για το πρόγραμμα κινητικότητας.
Πάντως, ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δόση, καθώς η αναδιάρθρωση του Δημοσίου έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει 2 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο και τα υπόλοιπα το Σεπτέμβριο, να σπάσει δηλαδή η δόση, ένα σενάριο που δεν θέλει να φαντάζεται η ελληνική πλευρά.