Tι είναι ο νέος ιός των 100 ευρώ που «παγώνει» τους υπολογιστές- Χάκερς υποδύονται τους αστυνομικούς - iefimerida.gr

Tι είναι ο νέος ιός των 100 ευρώ που «παγώνει» τους υπολογιστές- Χάκερς υποδύονται τους αστυνομικούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Νάρκες» στους Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου τοποθετεί στο Ιντερνετ ομάδα χάκερ η οποία μπλοκάρει τους υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό που φέρει το λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιβάλλει «πρόστιμα».

H υπόθεση αυτή, απασχολεί εδώ και δύο χρόνια τους άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό που έχει πέσει θύμα της απάτης. Πιο συγκεκριμένα, οι απατεώνες- χάκερς εισβάλλουν σε υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών του Διαδικτύου και αφού κάνουν «φύλλο και φτερό» τα αρχεία του στη συνέχεια τον μπλοκάρουν με ένα μήνυμα το οποίο βρίσκεται μονίμως στην οθόνη και φέρει την υπογραφή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο μήνυμα, αναγράφεται πως ο χρήστης του Διαδικτύου έχει δήθεν παραβιάσει το νόμους περί παιδικής πορνογραφίας και καλείται να πληρώσει 100 ευρώ προκειμένου να δώσει ο...εισαγγελέας την άδεια για να ξεκλειδώσει ο υπολογιστής. Οι θρασύτατοι χάκερς μάλιστα, ζητούν από τους έντρομους χρήστες να αγοράσουν προπληρωμένες κάρτες για να τους στείλουν τα 100 ευρώ, ενώ τους υποδεικνύουν και το μέρος όπου πωλούνται.

Τι να κάνετε και τι όχι εάν σας εμφανιστεί παρόμοιο μήνυμα:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει εκδώσει δελτίο τύπου προκειμένου να πληροφορήσει τους χρήστες του Διαδικτύου σχετικά με τον νέο ιό καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

«Το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware» για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο.

Προβάλλεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη οτι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες ότι το κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία «Ransomware» ή κοινώς «ιός των 100 ευρώ», που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ