Μείζον θέμα φαίνεται πως προέκυψε ξαφνικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης έπειτα από τη σαββατιάτικη ομιλία του Μάκη Βορίδη στο συνέδριο του κόμματος, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή κρίση, στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Από το μεσημέρι του Σαββάτου πολλά στελέχη της Ιπποκράτους επιτέθηκαν στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, με προεξάρχοντες τους Δημήτρη Καρύδη, Φώφη Γεννηματά και Κώστα Σκανδαλίδη.
Αμφότεροι έκαναν λόγο για το «χουντικό παρελθόν» του κ. Βορίδη και για απρόκλητη επίθεση κατά του κόμματος που έφερε τη Δημοκρατία και την ανάπτυξη στη χώρα.
Το τηλεφώνημα Βενιζέλου
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και την Κυριακή και, ενώ το Σάββατο δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από την Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει και επισήμως τη δυσαρέσκειά του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έγινε και για λόγους... πυρόσβεσης ώστε να πέσουν ελαφρώς οι τόνοι και να μην υπάρξει συνέχεια στην κόντρα εν όψει και της δύσκολης εβδομάδας που έρχεται με την άφιξη της Τρόικα.
Αμετανόητος ο Βορίδης - Στήριξη και από Αδωνι Γεωργιάδη
Ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να πάρει πίσω τα λόγια του τονίζοντας ότι είναι διαφορετικός ο ρόλος της κυβέρνησης και διαφορετικός ο ρόλος του κάθε κόμματος.
«Ο σχηματισμός της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι χάσαμε την ιδεολογική μας ταυτότητα» είπε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA και πρόσθεσε «Αλλο είναι το ζήτημα της δημιουργίας της κυβέρνησης και άλλο η ιδεολογική μάχη έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία. Εχω ακούσει πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ να ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και όχι στο συνέδριό του αλλά μέσα στο κοινοβούλιο»
Στο πλευρό του Μάκη Βορίδη τάχθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, αφού χρέωσε τη φορτισμένη ομιλία στο κομματικό ακροατήριο σημείωσε: «Εκανε μία ομιλία σε ένα κομματικό ακροατήριο και είπε πράγματα που ίσως μπορεί κανείς να διαφωνεί με την ένταση, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί στα σοβαρά να αμφιβάλει ότι τη δεκαετία του '80 ξεκίνησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας».
«Δεν ξέρω αν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας, αυτό είναι υπερβολικό. Κανείς δεν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας. Σίγουρα όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου και η πολιτική που ακολούθησε τη δεκαετία του '80, απεδείχθη απολύτως καταστροφική για τη χώρα.
Γι΄ αυτό και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του, από το 1993 και μετά, είχε ασκήσει εντελώς διαφορετική πολιτική Για να φύγει και λίγο η υποκρισία από αυτή τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πυρ κατά ριπάς από Κωνσταντινόπουλο, Πάγκαλο, Παπουτσή
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Μάκη Βορίδη κατηγορώντας τον πως τα λέει αυτά για να αποκτήσει ακροατήριο εντός της ΝΔ και επισήμανε ότι «ο κ. Βορίδης στο παρελθόν αγωνιζόταν για σε τάξεις που προσπαθούσαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον κ. Βορίδη «ψηφοθήρα» και τόνισε ότι «οι ψηφοθήρες αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται, τους παίρνει χαμπάρι ο κόσμος και τους στέλνει εκεί που πρέπει. Ας αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είναι για το στόμα του».
Με σκληρή ανακοίνωση τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας «ως εδώ, ντροπή» και καλώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει δράση.
Σιγή από το Μαξίμου - Αποστάσεις από Σαμαρά
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι Συγγρού και Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν πάρει θέση στα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης το Σάββατο και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, ενώ και ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν σχολίασε τα όσα συνέβησαν ούτε στην καταληκτική του ομιλία στο Συνέδριο, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει το σκηνικό έντασης και να προβάλει την εικόνα ενότητας τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και εντός του κόμματος.
Φωτογραφία Eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης