Με ταχύτητα ... φωτός πραγματοποιήθηκαν όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τον ανασχηματισμό και τη δημιουργία του νέου υπουργικού συμβουλίου από τη στιγμή που ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε την αποχώρησή του μέχρι την τελική συμφωνία μεταξύ Βενιζέλου – Σαμαρά.
Μια εβδομάδα μετά η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει το παρασκήνιο και τις δραματικές 96 ώρες του θρίλερ για το σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου
Στις 20 Ιουνίου ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βιέννη για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ μερικές ώρες πριν είχε επέλθει συμφωνία των τριών αρχηγών για την αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ. Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο, ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε τα τηλέφωνά του, βρήκε κλήσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όταν του τηλεφώνησε, εκείνος του είπε «Εχουμε πρόβλημα με τον Φώτη».
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιστρέφει την ίδια ημέρα λίγο μετά τις 19.30 και ο κ. Σαμαράς φεύγει «σφαίρα» για το πατρικό του στη Μουρούζη όπου έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλος.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τη συγκατάθεση από τα κομματικά όργανα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ακόμη κι αν αποχωρήσει ο κ. Κουβέλης.
Κεντρικό ρόλο στη συνάντηση παίζει το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος θα αποτελέσει και το πρόσωπο κλειδί στην πορεία προς τη συμφωνία για ανασχηματισμό.
Το πρωί της Παρασκευής ξεκινάει μια ημέρα διαφορετική, καθώς η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση και ο Δημήτρης Σταμάτης επισκέπτεται το σπίτι του κ. Βενιζέλου για να τον ενημερώσει για τις επιθυμίες και προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για τη νέα κυβέρνηση.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις
Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένα σκληρό παζάρι ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
Και στις δύο περιπτώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι θετικός, ενώ, αντίστοιχα, το Μαξίμου δεν λέει όχι στα «θέλω» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να κρατήσει τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και να πάρει το νεοσύστατο υπουργείο Υποδομών.
Οι εμπλοκές, ο Μητσοτάκης και ο Αβραμόπουος
Πρώτη διαφωνία φανερώθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να πάει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , αλλά τελικά προτιμήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο ο πρωθυπουργός θεωρεί αποφασιστικό.
Οταν οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμφωνία για το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε προσωπικά τηλέφωνο τον βουλευτή της ΝΔ και του ζήτησε να αναλάβει. Εκείνος, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα» δεν αρνήθηκε, καθώς περίμενε την υπουργοποίησή του.
Οπως φαίνεται το όνομα του Μάκη Βορίδη δεν ακούστηκε για κανένα από τα υπό διαπραγμάτευση υπουργεία.
Η «καυτή πατάτα», ωστόσο, ήταν, όπως διέρρεαν Ιπποκράτους και Συγγρού, ο ρόλος που θα αναλάμβανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη νέα κυβέρνηση, αλλά και το... μέλλον του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η εμπλοκή του ονόματος του πρώην υπουργού Αμυνας είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε από την αρχή να αναλάβει, εκτός της θέσης αντιπροέδρου, και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επιθυμούσε να προσφέρει ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και α κρατήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο νέο σχήμα, καθώς ο τελευταίος είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην εκλογή Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ το 2009.
Οι συζητήσεις για την τελική λύση κράτησαν όλο το Σαββατοκύριακο και αφού έπεσε στο κενό η πρόταση Αβραμόπουλου για δύο αντιπροέδρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια στο υπουργείο Αμυνας.
Η μετακίνηση αυτή έφερε και μια σειρά από καραμπόλες, καθώς ο Πάνος Παναγιωτόπουλος πήγε στο υπουργείο Πολιτισμού, με τη Φώφη Γεννηματά να παίρνει τη θέση της ανπληρώτριας υπουργού Αμύνης κάτι που δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις από τον κ. Αβραμόπουλο.
Σε γενικές γραμμές το άμεσο στοίχημα των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν και παραμένει η «συγκατοίκηση» στελεχών και των δύο κομμάτων σε διάφορα υπουργεία και η αγαστή συνεργασία μεταξύ τους.
Αφού όλα τακτοποιήθηκαν, Σαμαράς και Βενιζέλος συναντήθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης, ξανά υπό άκρα μυστικότητα, για να τα πουν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεργία.