Για την τοποθέτηση του αγωγού TAP μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή του» και χαρακτήρισε το έργο ως τη «μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία που έγινε εδώ και 10 χρόνια στην Ελλάδα».
Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την τοποθέτηση του αγωγού ως ένα «τεράστιο έργο» το οποίο βάζει «τέλος» στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «κανείς δεν θα έκανε μια τέτοια επένδυση σε μια χώρα η οποία θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέλυσε τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από τον αγωγό ΤΑΡ τα οποία είναι:
- 2.000 θέσεις εργασίας άμεσα
- 10.000 θέσεις εργασίας περιφερειακά
- Φορολογικά οφέλη για τους κατοίκους των γύρω περιοχών
- Η χώρα δεν θα έχει μόνο έναν προμηθευτή φυσικού αερίου
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η τοποθέτηση του αγωγού θα κάνει την Ελλάδα ένα «ενεργειακό μέτωπο» και επεσήμανε πως η χώρα σύντομα θα πρέπει να «κυνηγήσει» τη θέση του παραγωγού ενέργειας.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά:
«Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο. Μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής που θα γίνει, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη»
Πρώτον, αυτός ο αγωγός δεν ήταν το μόνο σχέδιο που υπήρχε για μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, μέχρι πρόσφατα υπήρχε η μοναδική υποψηφιότητα ενός άλλου αγωγού που θα παρέκαμπτε την Ελλάδα τελείως και θα περνούσε από την Τουρκία στη Βουλγαρία. Κι από κει στη Ρουμανία και στην Κεντρική Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ανέφερε ότι αναδείξαμε την υποψηφιότητα του ΤΑΡ και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κερδίσαμε το έργο.
Δεύτερον, η δημιουργία ενός τόσο σημαντικού έργου βάζει την Ελλάδα σταθερά στον χάρτη των αγωγών και του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί μία πολυσήμαντη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στις προοπτικές του τόπου μας στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την αναγγελία του ΤΑΡ τα σενάρια καταστροφής» της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σταματάνε οριστικά. Γιατί δεν έχουν πια κανένα νόημα. Γιατί, πείτε μου, ποιος θα έβαζε τόσα λεφτά σε μια χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνη; Ειδικά όταν μιλάμε για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.
Τρίτον, το ίδιο το έργο θα φέρει στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Κι ακόμα 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν το έργο. Και μάλιστα χωρίς απολύτως καμιά επιβάρυνση του Δημοσίου. Χώρια οι πρόσθετες θέσεις εργασίας για την περίοδο της κατασκευής του. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντική ενίσχυση για την οικονομία της χώρας μας που δοκιμάζεται σήμερα από ανεργία ρεκόρ.
Τέταρτον, ο ΤΑΡ θα δώσει σημαντικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα. Αλλά και στις τοπικές οικονομίες κάθε περιοχής απ' όπου θα περνά, στο κτήμα κάθε Έλληνα από όπου θα περνά, επίσης. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διέλευση ενός τέτοιου αγωγού είναι ουσιαστικά μηδενικές.
Πέμπτον, η Ελλάδα θα έχει και έμμεση ωφέλεια αφού δεν θα εξαρτάται πια μόνο από έναν προμηθευτή αερίου. Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν, για περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια και μάλιστα ιδιαίτερα φιλική για το περιβάλλον.
Έκτον, αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Από τον αγωγό ΤΑΡ θα μπορούν, σε επόμενο στάδιο, να εφοδιάζονται και οι χώρες της Βαλκανικής.
Έβδομον, ο ΤΑΡ θα μεταφέρει αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο με προοπτική, όμως, να διπλασιάσει μελλοντικά τις δυνατότητες του με μικρό επιπλέον κόστος επένδυσης. Αποτελεί λοιπόν, πολύ σημαντικό έργο για τη διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, και πέραν της περιοχής των Βαλκανίων, στη νότια και στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό το προσπαθούσε η Ευρώπη εδώ και είκοσι χρόνια. Αλλά τώρα μόλις γίνεται ένα τόσο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα.
Ελλάδα και οι χώρες της περιοχής μας, μόνο οφέλη θα έχουν, δηλαδή περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και σε καλύτερες τιμές. Κι όλα αυτά με επίκεντρο πλέον την Ελλάδα. Ακόμα, η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πόλο έλξης νέων επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων.
Και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική από την πλευρά της Ευρώπης τη στήριξη κρατών-μελών της, όπως η Ελλάδα, για να αναπτύξουν δικούς της φυσικούς πόρους. Και η Ελλάδα -όπως ξέρουμε- έχει τέτοιους πόρους! Ώστε από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, η Ελλάδα, να γίνει και χώρα που θα παράγει και θα εξάγει ενέργεια.
Η υποψηφιότητα για την κατασκευή του ΤΑΡ ήταν κάτι που στην αρχή έμοιαζε δύσκολη. Πήραμε όμως τη στρατηγική απόφαση, την προωθήσαμε διακριτικά, δουλέψαμε γι' αυτό συστηματικά και τελικά το πετύχαμε
Η επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του ΤΑΠ αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αποτελεί ακόμα μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση.
Δίνει κουράγιο το έργο αυτό κι αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται τόσο σκληρά. Και δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς -εντός και εκτός Ελλάδας- που περίμεναν μόνο "δυσάρεστα νέα". Όμως η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων. Μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές. Η αναγγελία του ΤΑΡ είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα. Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες».