Στον απόηχο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και της ιστορικής συγκατοίκησης με το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο το 9ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα θέσει σε επανεκκίνηση τον κομματικό μηχανισμό, δίνοντας συνακόλουθα ώθηση και στην κυβέρνηση.
Κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η ΝΔ να αναδειχθεί μέσα από το τριήμερο Συνέδριο κυρίαρχος πυλώνας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Παράλληλα θα επιδιώξει την ανανέωση του κομματικού δυναμικού με στελέχη κυρίως από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ και με την επανάκαμψη στελεχών που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα ή είχαν αδρανοποιηθεί.
Το σύνθημα του Συνεδρίου είναι «Νέα Δημοκρατία - Νέα Ελλάδα» και εικάζεται ότι από το βήμα του ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει πρόσκληση συμπόρευσης σε όσους «πιστεύουν και μάχονται για τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη».
Ανοιγμα Σαμαρά στην Κεντροδεξιά
Πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα Συνέδριο «μετεξέλιξης» και «εκσυγχρονισμού των δομών» της συντηρητικής παράταξης, αλλά για το θέμα της διεύρυνσης ή των συνεργασιών με άλλα κόμματα ή πολιτικά στελέχη σπεύδουν να αναφέρουν ότι τα βήματα θα είναι προσεκτικά και δεν πρόκειται να υπάρξει ονομαστικό προσκλητήριο από τον κ. Σαμαρά. Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξαιρέθηκε ακόμη και από τη λίστα των προσκεκλημένων στο γαλάζιο Συνέδριο.
Τι λέει το «γαλάζιο» παρασκήνιο
Οταν ο Αντώνης Σαμαράς ενέκρινε την εισήγηση να διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του κόμματος την περίοδο της συμπλήρωσης ενός έτους στην πρωθυπουργία της χώρας, γνώριζε πολύ καλά ότι αυτό ειδικά το συνέδριο θα πρέπει να είναι ξεχωριστό και να μην περάσει απαρατήρητο, σχολιάζει το «γαλάζιο» σάιτ Antinews.
Tο κυβερνών κόμμα θα σηματοδοτήσει από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου την απόφασή του να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα με καθαρά ευρωπαϊκούς και φιλελεύθερους προσανατολισμούς και να ανοίξει την πόρτα του και σε άλλες, κυρίως κεντρώες δυνάμεις που θέλουν να συμπορευτούν μαζί του.
Το έναυσμα για τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν μετά το συνέδριο θα δώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος πολλές φορές έχει ήδη τονίσει στους επιτελείς του αλλά και σε κομματικά στελέχη ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής και για τη ΝΔ.
Μιλώντας πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες έχει υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί ένα «άχρωμο» συνέδριο που θα περάσει απαρατήρητο μέσα στη θερινή ραστώνη. «Είμαι ανοιχτός ακόμη και για την πιο ρηξικέλευθη πρόταση» τόνισε χαρακτηριστικά, παροτρύνοντας τα στελέχη του να καταθέσουν προτάσεις για αλλαγές τόσο για το ιδεολογικό πλαίσιο όσο και για την οργανωτική δομή του κόμματος, που έχει σκουριάσει πια.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς εξάλλου έχει πολλές φορές επισημάνει ότι πλέον έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για τη χώρα που θα πρέπει να οδηγήσει και τα κόμματα σε σημαντικές αλλαγές για να αντέξουν στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας τους. Πρώτος μίλησε για τη νέα Μεταπολίτευση και έδειξε το στόχο του για τη μετεξέλιξη της ΝΔ.
Κόμμα ορφανών και αστέγων
Χαρακτηριστικό των διεργασιών που γίνονται στη ΝΔ για τη δημιουργία της μεγάλης Κεντροδεξιάς είναι πρόσφατο άρθρο στο antinews, υπογεγραμμένο με το ψευδώνυμο «Κώστας Ροδινός».
Γράφει το άρθρο:
Εν όψει του Συνεδρίου, θα επαναλάβω κάποιες παλαιότερες σκέψεις που είχα αναφέρει σ' ένα άρθρο μου εδώ στο Antinews.
Η ΝΔ τις τελευταίες δεκαετίες ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά ενός μηχανισμού νομής της εξουσίας. Κάθε φορά, οι κινήσεις της ηγετικής ομάδας, στόχευαν στη διαμόρφωση ευκαιριακών συμμαχιών προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος, δηλαδή η κατάκτηση της εξουσίας.
Το κόμμα απέτυχε να δημιουργήσει ένα σαφές πλαίσιο ιδεολογικού και προγραμματικού λόγου. Ήταν αστικό κόμμα, αλλά ανεχόταν τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Δήλωνε φιλελεύθερο, αλλά διόγκωνε τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Πίστευε στην αγορά, αλλά προστάτευε συντεχνίες και οργανωμένες μειοψηφίες. Ασπαζόταν τον πατριωτισμό, αλλά υιοθέτησε την πολιτική του «δεν διεκδικούμε τίποτα». Υπερασπιζόταν τους ...νοικοκυραίους, άλλα έκλεινε τα μάτια σε ολιγοπωλιακές πρακτικές του οικονομικού κατεστημένου. Αυτή η πρακτική έδινε την εντύπωση ενός κόμματος με ευκαιριακούς στόχους χωρίς όραμα για τη χώρα.
Ο φόβος της εσωτερικής δημοκρατίας
Επίσης, η ΝΔ διαχρονικά φοβήθηκε τον ανοικτό- δημοκρατικό διάλογο. Οι διαφορετικές γνώμες ήταν απαγορευμένος καρπός. Το imperium του Αρχηγού πάνω απ' όλα. Λες και άμα κάποιος διαφωνούσε με τον αρχηγό, εκείνος θα κινδύνευε! Επί πλέον, μετά την αποχώρηση του Ιδρυτή της διαμορφώθηκε ένα καθεστώς βαρωνιών που επιβίωνε μοιράζοντας κομματικά οφίτσια. Ο εσωκομματικός διάλογος εθεωρείτο περίπου περιττός, ενώ τα όργανα του κόμματος υπολειτουργούσαν. Έτσι, η ΝΔ δεν τόλμησε να μετεξελιχθεί σ' ένα κόμμα αρχών, θέσεων και ιδεών. Παρέμεινε ένας συνεταιρισμός προώθησης προσωπικών φιλοδοξιών. Ο κυβερνητισμός έγινε ιδεολογία.
Παράλληλα, η δεξιά, με όλους τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς της, από τον εμφύλιο και μετά, έχασε κατά κράτος την ιδεολογική μάχη. Ουδέποτε ξεπέρασε τα συμπλέγματά της. Έμεινε προσκολλημένη σε ξεπερασμένα πρότυπα. Απολογείτο διαρκώς. Ουδέποτε κατάφερε να υπερασπιστεί τα επιτεύγματά της! Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, ότι σε δυο Συνέδρια της ΝΔ, έκανα εισηγήσεις για θέματα ιδεολογίας και το ακροατήριο ήταν ...άδειες καρέκλες! Ήμουν νεαρός και δεν καταλάβαινα το γιατί, αλλά πάντα με προσγείωνε κάποιος παλιός. «Τα κόμματα ζουν για την εξουσία και κάνουν τα πάντα για να την κατακτήσουν», μου είπε την τελευταία φορά.
Το σύνδρομο της... «πασοκοποίησης»!
Η ΝΔ αντιμετώπιζε σχεδόν πάντα αμήχανα την κοινωνία! Ήθελε να είναι δίπλα της, αλλά φοβόταν να την εκπροσωπήσει. Ήθελε τη στήριξή της, αλλά δεν τολμούσε να διανύσει την απόσταση που της αναλογούσε. Και το σημαντικότερο, παρακολουθούσε πάντα με καθυστέρηση τις διεργασίες. Το 1981 όλος ο κόσμος έβλεπε να έρχεται το ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ ήλπιζαν σε... θαύμα! Και όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία κάποιοι καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι θα «πέσει γρήγορα»!
Όταν το ΠΑΣΟΚ εδραιώθηκε, η ΝΔ για να το αντιμετωπίσει επέλεξε να... «πασοκοποιηθεί»!
Θέλετε παραδείγματα; Η ΔΑΠ έγινε η πρώτη φοιτητική παράταξη, αλλά τα Πανεπιστήμια τα ελέγχει η Αριστερά! Θυμάμαι, άκουγα τον κ. Μανώλη ως συνδικαλιστή της ΝΔ και δεν μπορούσα να τον ξεχωρίσω από τον... Πολυζωγόπουλο! Να μην αναφερθώ στα άεργα κομματικά στελέχη που ζούσαν (και ζουν) με την προσδοκία ενός κρατικού αξιώματος και έκλειναν ερμητικά την πόρτα σε νέα στελέχη με φρέσκιες ιδέες. Όσον αφορά στις πολιτικές, αφήστε το καλύτερα!
Έτσι, η ...φιλοδοξία της Ν.Δ. να αλλάξει τη χώρα περιοριζόταν, απλώς, στη διαχείριση της εξουσίας στο συνήθως βραχύ χρονικό διάστημα που την ασκούσε. Οι μεγάλες αλλαγές δεν αποτολμήθηκαν και οι όποιες συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα κατέληξαν σε μεγαλοπρεπείς συμβιβασμούς! Η ΝΔ πλήρωσε με μερικές εκλογικές συντριβές!
Κόμμα «ορφανών» και «αστέγων»;
Κάποιοι εισηγούνται στον Πρωθυπουργό... να διαλύσει τη ΝΔ και να ηγηθεί ενός μεγάλου φιλοευρωπαϊκού σχηματισμού στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν από τον κ. Καρατζαφέρη, μέχρι τον κ. Στουρνάρα και κάποια «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν άστεγα.
Έχω ορισμένες... βασικές ενστάσεις, μ' αυτά τα σχέδια:
Πρώτον, τι το νέο θα κομίσουν στην πολιτική ζωή του τόπου όλοι αυτοί που δεν πρόλαβαν να το κάνουν στις δεκαετίες που υπήρξαν υπουργοί;
Δεύτερον, ποια θα είναι η κοινή... συνιστώσα των στελεχών με τόσο διαφορετική ιστορία; Η... εξουσία;
Τρίτον, πως αυτός ο ετερογενής συνασπισμός «άστεγων» και «ορφανών» θα λειτουργήσει ως συντεταγμένο κόμμα αρχών και θέσεων; Περισσότεροι σαν μέτοχοι σε ΑΕ θα μοιάζουν!
Τέταρτον, με βάση ποια κριτήρια θα επιλεγούν και ποιοι; Θα είναι... ιδεολογικά; Θα είναι πολιτικά; Θα είναι αξιοκρατικά;
Πέμπτον, αυτό το... νέο κόμμα θα επιχειρήσει να εκφράσει τις διεργασίες που γίνονται σε κοινωνικό επίπεδο; Αν ναι, τα άτομα αυτά μπορούν να κατέβουν και να μιλήσουν με τους απλούς πολίτες; Πολύ φοβούμαι, πώς όχι.
Έκτον, η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από ένα κόμμα... Πατρικίων το οποίο θα επιχειρήσει να εκφράσει τους Πληβείους! Μάλλον, το ακριβώς αντίθετο χρειάζεται!
Προσωπικά, λοιπόν, θεωρώ ότι ένας τέτοιος ευκαιριακός συνασπισμός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας. Γιατί θα δει το εγχείρημα ως μια ευκαιρία διάσωσης του «παλαιού» μπροστά στο φόβο του «νέου».
Άνοιγμα προς τα... δεξιά!
Υπάρχουν και εκείνοι που θορυβημένοι από την άνοδο της Χ.Α. εισηγούνται μετατόπιση της ΝΔ... δεξιότερα.
Έχω κουραστεί ν' ακούω για αυτά τα... δεξιά ανοίγματα! Τα θεωρώ κάτι σαν απονενοημένα διαβήματα. Κατά τη γνώμη μου ματαιοπονούν όσοι τα εισηγούνται γιατί διαβάζουν λάθος τις κοινωνικές διεργασίες.
Η Χ.Α δεν αντιμετωπίζεται με... δεξιότερη ρητορική, αλλά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που επιτρέπουν σε τέτοια φαινόμενα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ακροατήριο για να συλλέξουν ψήφους. Η μισαλλοδοξία, η βία, ο ρατσισμός, ο φανατισμός θα ξεριζωθούν όταν η πολιτεία αρχίσει να υφαίνει πάλι τον κοινωνικό ιστό που διέλυσε η μνημονιακή βαρβαρότητα».