Ο δισεκατομμυριούχος, πολυσυζητημένος και συχνά αμφιλεγόμενος Τζορτζ Σόρος στις 9 το πρωί μίλησε για το ρόλο της φιλανθρωπίας στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου Συνεδρίου για τη φιλανθρωπία, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναφερόμενος στα βιώματα που τον έκαναν φιλάνθρωπο. Φυσικά σχολίασε και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι εμπειρίες που έζησε ως Εβραίος στην υπό ναζιστική κατοχή Γερμανία, αλλά και στη συνέχεια η «κομμουνιστική κατοχή» όπως ανέφερε, τον έκαναν να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι το κοινωνικό σύστημα. Κάπως έτσι ο Τζορτζ Σόρος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του «στην πολιτική φιλανθρωπία. Το ξέρω είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος φιλανθρωπίας, ένα σπάνιο φαινόμενο», δήλωσε μπροστά στο κοινό στην Αθήνα, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Ο ρόλος της φιλανθρωπίας στο πλαίσιο μιας κοινωνίας-πρόνοιας».
«Είμαι ένας πολιτικός φιλάνθρωπος», κατέληξε ο Τζορτζ Σόρος. Ερωτώμενος για τον πολιτικό ακτιβισμό που έχει αναπτύξει στις ΗΠΑ και αλλού σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καχυποψία που έχει προκαλέσει απάντησε «Εχουν δίκιο που είναι καχύποπτοι μαζί μου! Και εγώ είμαι καχύποπτος για τους άλλους». Πρόσθεσε πως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει το παράδειγμα και πως ανά τον κόσμο παίρνουν από το Ιδρυμα μαθήματα φιλανθρωπίας.
Οι θυμωμένοι Ελληνες, η Ευρώπη θύμα
Αναφερόμενος στην οικομική κρίση, ο Τζορτζ Σόρος τόνισε ότι η Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από τις άλλες χώρες στην Ευρώπη. «Εχει γίνει αδικία σε βάρος της Ελλάδας, οι Ελληνες το νιώθουν αυτό, είναι πληγωμένοι είναι θυμωμένοι, νιώθουν πως έχουν φάει μια κλωτσιά, θέλουν να κλωτσήσουν κάποιον. Και δυστυχώς το κάνουν στους μετανάστες».Δήλωσε πως κατανοεί τα προβλήματα της χώρας αλλά δεν μπορεί να νιώσει κατανόηση για τον θυμό, για τη λάθος έκφραση του.«Είναι δύσκολο να απαντήσεις στην καταστροφή με έναν επικοδομητικό τρόπο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος!»
Αναφέρθηκε εμφατικά στο γεγονός ότι η Ευρώπη είναι θύμα των νόμων που αφορούν στο ευρώ, τους οποίους χαρακτήρισε λανθασμένους και άδικους. Τόνισε πως ενώ θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση, δυστυχώς κάθε χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της τα θέματα που έχουν ανακύψει. «Είμαι ανήσυχος ότι η ευρωπαϊκή κρίση τείνει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τείνει να καταστρέψει την εθελοντική συμμετοχή ισότιμων κρατών σε μια Ένωση που συνεργάζονταν με αλληλεγγύη για το κοινό καλό. Έχει μεταλλαχθεί σε σχέση δανειστή - δανειζόμενου κάτι που πλέον έχει αποκλείσει την ισοτιμία των μερών». Μεταξύ άλλων τόνισε πως αν η Γερμανία είχε ένα ξεκάθαρο όραμα ίσως και να μη είχε ξεσπάσει η ευρωπαϊκή κρίση.