Πρόσφατα, ο υπουργός Πολιτισμού του Περού ανακοίνωσε την ανακάλυψη του πρώτου ασύλητου αυτοκρατορικού τάφου των Γουάρι από μία ομάδα Πολωνών και Περουβιανών αρχαιολόγων. Στον τάφο βρέθηκαν 63 σκελετοί, μεταξύ των οποίων και τρεις βασίλισσες.
Οι Γουάρι κυριαρχούσαν στις Ανδεις πολύ πριν εμφανιστούν οι Ινκας. Αποτελούσαν την πρώτη οργανωμένη αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής απο το 700 μέχρι το 1000 μ.Χ. και η κεντρική πόλη τους στις Ανδεις ήταν ακόμη μεγαλύτερη από το σύγχρονο Παρίσι.
Το μαυσωλείο, ανακαλύφθηκε μέσα σε μία πυραμίδα στο Ελ Καστίγιο ντε Χουάρμι, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα και μέσα του βρέθηκαν χρυσά νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα καθώς και τα λείψανα 63 γυναικών, ηλικίας τουλάχιστον 1.300 ετών.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα περισσότερα από τα λείψανα που βρέθηκαν στον τάφο ήταν μουμιοποιημένες γυναίκες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε όρθια θέση, χαρακτηριστικό γυναικών της αυτοκρατορίας Γουάρι.
Μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται πως είχαν ιδιαίτερη εξουσία στον πολιτισμό των Γουάρι, πολύ μεγαλύτερη απ' ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα: «Οι γυναίκες είχαν θαφτεί φορώντας εκλεπτυσμένα σκουλαρίκια από πολύτιμα μέταλλα, κάτι που έως τώρα πιστεύαμε ότι χρησιμοποιούνταν μόνο από άνδρες», δήλωσε μέλος της αρχαιολογικής ομάδας.
Ωστόσο ένα ακόμη εύρημα μέσα στο μαυσωλείο τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων. Εξι από τους σκελετούς δεν ήταν τυλιγμένοι σε υφάσματα κάτι που υποδεικνύει ότι αποτελούσαν απλώς θυσίες για τις μουμιοποιημένες βασίλισσες: «Υπήρχαν άνθρωποι που τοποθετούνταν στους τάφους πριν αυτοί σφραγιστούν. Οι έξι σκελετοί βρέθηκαν μπρούμυτα με τα άκρα τους να είναι εκτεταμένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις», εξηγούν οι ερευνητές.
Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, θα βοηθήσει στην κατανόηση του πολιτισμού και της ζωής στις Άνδεις πριν την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας.