Ενα βιβλίο του Χιλιανού δημοσιογράφου Χουάν Κριστόμπαλ Πένια ήρθε να παρουσιάσει πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές για την ζωή του δικτάτορα Πινοτσέτ, οι οποίες αντικατοπτρίζονται μέσω της προσωπικής του βιβλιοθήκης.
Σύμφωνα με το «Η κρυφή φιλολογική ζωή του Πινοτσέτ», το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στην Χιλή, ο πρώην δικτάτορας διατηρούσε μία τεράστια βιβλιοθήκη περίπου 50.000 βιβλίων, την ώρα που έδινε ρητή εντολή τα βιβλία να καίγονται στο δρόμο και οι συγγραφείς τους να εξορίζονται ή να φυλακίζονται.
Μάλιστα, φαίνεται να είχε μία τεράστια εμμονή με την συλλογή βιβλίων, η οποία τον οδηγούσε σε συνεχείς ανανεώσεις της βιβλιοθήκης του.
Το ενδιαφέρον είναι πως μέσα σε αυτό το τεράστιο αριθμό βιβλίων, δεν υπήρχαν μυθιστορήματα ούτε ποίηση. Η θεματολογία της βιβλιοθήκης σχετιζόταν με ιστορία, γεωγραφία αλλά και μαρξισμό.
Ο Πινοτσέτ δηλαδή, μελετούσε την ίδια ιδεολογία που επιχειρούσε να αφανίσει με τον πιο ωμή καταστολή τα χρόνια που κρατούσε την εξουσία.
Η τεράστια συλλογή «ήταν σαν ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο Πινοτσέτ έπαιζε μόνος για να παριστάνει τον σπουδαίο και τον καλλιεργημένο» αναλύει ο συγγραφέας του βιβλίου, Πένια, καθώς ο δικτάτορας «είχε στο βάθος συνείδηση της πνευματικής του μετριότητας».
Ανάμεσα στην συλλογή του υπάρχουν πολύτιμα βιβλία όπως για παράδειγμα τα δύο αντίτυπα του La Araucana (κλασσικό βιβλίο με θέμα την κατάκτηση της Χιλής από την Ισπανία), γραμμένα το 1733 και 1776.
Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει επίσης εγκυκλοπαίδειες, άτλαντες, λεξικά και πολλά βιβλία στα γαλλικά για τον μαρξισμό και τον Ναπολέοντα -το ίνδαλμά του- όπως και βιβλία για την ιστορία της Χιλής, το αγαπημένο του θέμα, εξηγεί ο Πένια.
Εκτιμάται ότι η συνολική αξία της βιβλιοθήκης ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.