Οπου κι αν βρίσκεται τελικά ο πιο διάσημος φυγάς, ο Εντουαρντ Σνόουντεν το μόνο σίγουρο είναι πως θα απολαμβάνει την παγκόσμια αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του για το σύστημα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία του Αμερικανού πρώην πράκτορα ξεκίνησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πατρίδα του και την Ρωσία, ενέπλεξαν στην ιστορία την Κούβα και τον Ισημερινό, «ενοχοποιούν» τη Βρετανία που είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα παρακολούθησης και πλέον αγγίζει όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Κομισιόν και η Γερμανία μπήκαν στο παιχνίδι και εγκαλούν τους Βρετανούς να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Τέμπορα» που αφορούσε υποκλοπές τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών μέσω των μυστικών υπηρεσιών του Λονδίνου. Οι πληροφορίες που συλλέγονταν ανταλλάσσονταν εκείνα του αντίστοιχου αμερικανικού προγράμματος του NSA.
Συγκεκριμένα η επίτροπος της ΕΕ για θέματα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντιντγκ τόνισε πως «έστειλα μία επιστολή στον Βρετανό ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ για να του εκφράσω τις ανησυχίες μου και να του ζητήσω εξηγήσεις. Απαίτησα μία πολύ άμεση απάντηση έως τα τέλη της εβδομάδας».
Η Ρέντινγκ εστίασε την απαίτησή της για εξηγήσεις σε τέσσερα σημεία: «ποια είναι η έκταση του προγράμματος; Περιορίζεται μόνον σε ατομικές περιπτώσεις; Τα στοιχεία αυτά παρέμειναν εντός της Βρετανίας; Ποιες είναι οι πιθανότητες αποζημίωσης για τους Βρετανούς κι Ευρωπαίους πολίτες;»
Η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπέργκερ, επίσης, αξίωσε εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση μέσω του Βρετανού ομόλογού της Κρίστοφερ Γκρέιλινγκ και της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αφού το πρόγραμμα Τεμπόρα «έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη Γερμανία».
«Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν θα θέλατε να μας εξηγήσετε τα νομικά ερείσματα στα οποία εδράζονται τα μέτρα αυτά, εάν ευσταθούν οι υποψίες που προκάλεσαν την λήψη αυτών των μέτρων, ή εάν αυτά τα δεδομένα υπεκλάπησαν χωρίς απόδειξη της παραμικρής παρανομίας, εάν οι δικαστές μπορούν να επιτρέψουν αυτά τα μέτρα, πως αυτά λειτουργούν συγκεκριμένα, ποια από τα δεδομένα διατηρούνται κι εάν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μέτρων αυτών Γερμανοί πολίτες», είναι τα ερωτήματα που διατυπώνονται σε αυτήν την επιστολή της Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπέργκερ.
Η ίδια προτείνει η βρετανική απάντηση να δοθεί «σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε υπουργικό επίπεδο, φερ' ειπείν κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στα μέσα Ιουλίου». Στη σύνοδό του αυτή, το Συμβούλιο θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων.
Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια υπουργός είχε δηλώσει πως οι πληροφορίες για το Τεμπόρα είναι ανάλογες «ενός εφιάλτη του Χόλιγουντ» και πως εάν αποδειχθεί πως ευσταθούν αυτό θα ισοδυναμούσε με «καταστροφή».
Ο Σνόουντεν έχει μοιράσει κωδικοποιημένα αρχεία για την περίπτωση που τον σκοτώσουν
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον Εντουαρντ Σνόουντεν που έχει φροντίσει να υψώσει τοίχος ασφαλείας γύρω του προκειμένου να μην δολοφονηθεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Daily Beast (ηλεκτρονική έκδοση του Newsweek) ο Αμερικανός πρώην πράκτορας του NSA έχει αποστείλει κωδικοποιημένα ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων σε πολίτες διαφόρων χωρών προκειμένου οι αποκαλύψεις του να ολοκληρωθούν ό,τι κι αν του συμβεί.
Προς το παρόν ο Σνόουντεν απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας που για τους δικούς της λόγους αρνείται να τον εκδώσει πίσω στις ΗΠΑ. Η φημολογία περί ανάμειξης της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας στην άφιξη του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε με το που προσγειώθηκε το αεροπλάνο την Κυριακή, όταν 24 πράκτορες ντυμένοι με πολιτικά εντοπίστηκαν να ελέγχουν τον χώρο μετεπιβίβασης, κάποιες φορές, μάλιστα, συνοδευόμενοι από ένστολους αστυνομικούς.
Ο πρεσβευτής του Ισημερινού στη Ρωσία Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Ζαβάλα μετέβη στην ζώνη τράνζιτ σχεδόν αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Σνόουντεν. Στη συνέχεια οι πράκτορες και η αστυνομία μπλόκαραν την είσοδο μίας από τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν εκεί όλη την νύχτα, μέχρι και την επόμενη μέρα. Αλλά δεν υπήρχε πουθενά ίχνος του Σνόουντεν, ο οποίος, όπως είπε ο Πούτιν χθες, παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, οι Ρώσοι υπολογίζουν την... αξία του Σνόουντεν. Για τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή, Πάβελ Σαλίν η σιωπή του Κρεμλίνου σχετικά με τον Σνόουντεν για περισσότερες από 36 ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα είναι τακτική καθυστέρησης. "Τώρα αξιολογούν πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχτεί. Η αξία του εξαρτάται από το τι πληροφορίες διαθέτει", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έχει προτείνει την ανταλλαγή του Σνόουντεν με τον Ρώσο μεγαλέμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ, η φυλάκιση του οποίου στις ΗΠΑ προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τo αίτημα της Μόσχας για έκδοσή του .
Τόσο ο Κορολκόφ όσο και η πηγή των μυστικών υπηρεσιών που διατήρησε την ανωνυμία της, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει μία κοινή διεθνή πρακτική χρησιμοποιώντας τον Σνόουντεν στις διαπραγματεύσεις για τον Μπουτ.
«Ετσι γίνεται παντού στον κόσμο. Θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Σνόουντεν», είπε ο Κορολκόφ, ενώ η πηγή πρόσθεσε ότι: «η Ρωσία έχει σε αυτή την περίπτωση κάποιο διαπραγματευτικό ατού».