Εδώ και τρία χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας, στα καφέ του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού λαμβάνει χώρα ένα ιδιότυπο παζάρι. Ρούχα, είδη οικιακής χρήσης, παλιοί δίσκοι, μεταχειρισμένα βιβλία, ό,τι περισσεύει από μια ντουλάπα, από μια βιβλιοθήκη, ή ένα νοικοκυριό, οποιοδήποτε αντικείμενο που ο κάτοχός του το έχει βαρεθεί και δεν το χρειάζεται πια, έχει τη θέση του στο «Χάρισέ το». Ο εμπνευστής της ιδέας Φώτης Κεχαγιάς, μιλά στο iefimerida.gr
Όλα ξεκίνησαν, «έτσι απλά, σαν παιχνίδι» λέει ο Φώτης Κεχαγιάς, εμπνευστής αλλά και υλοποιός αυτής της τόσο απλής και συγχρόνως τόσο σημαντικής ιδέας.
«Είχα βρεθεί σε ένα ανταλλακτικό μπαζάρ στη Σύρο. Τόσο η ατμόσφαιρα όσο και η ιδέα μου άρεσε. Εκείνο όμως που με ξένισε, ήταν το γεγονός ότι για να πάρεις, έπρεπε πρώτα κάτι να δώσεις. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω το "Χάρισέ το"'».
«Αρχικά ξεκίνησα να συλλέγω αντικείμενα από φίλους και γνωστούς. Η επόμενη κίνηση ήταν να εκτεθούν όλα αυτά σε έναν χώρο (κυρίως επιλέγω καφετέριες), ώστε να μπορούν οι θαμώνες αλλά και οι περαστικοί να τα δουν, να τα αξιολογήσουν και να πάρουν ό,τι τους αρέσει, χωρίς καμία απολύτως συνεισφορά από μέρους τους: Δεν πουλάμε, δεν ανταλλάσσουμε, μόνο χαρίζουμε. Αυτή τη στιγμή το "Χάρισέ το" έχει γίνει γνωστό και έχει πολλούς φανατικούς φίλους και οπαδούς. Πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται τα μαγαζιά που το φιλοξενούν (συνήθως γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, σε διαφορετικό μαγαζί κάθε φορά), αλλά και πολλοί επίσης προσφέρουν όσα δεν χρειάζονται. Υπάρχουν φορές που έχουμε ξεφορτώσει φορτηγά από μεταφορικές γεμάτα πράγματα. Από έπιπλα μέχρι διάφορα μικροαντικείμενα».
Ο Φώτης, κομμωτής στο επάγγελμα, γενναιόδωρος και δοτικός από τη φύση του, όπως προκύπτει και από αυτή του τη δραστηριότητα άλλωστε, δεν έχει καμία χρηματική απολαβή από όλο αυτό και κανένα απολύτως προσωπικό κέρδος.
«Το κάνω επειδή μου αρέσει και επειδή μπορώ να το κάνω. Είναι αλήθεια ότι καταναλώνω πολύ χρόνο και ενέργεια, αλλά αμείβομαι με άλλο τρόπο. Γνωρίζω συνεχώς ανθρώπους, έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και αυτό είναι κάτι που με ανανεώνει και με αναζωογονεί. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα. Να μαζαύω παλιά αντικείμενα και να τους δίνω νέα θέση - διάσταση στον χώρο και στον χρόνο».
Το «Χάρισέ το» δεν είναι ούτε μη κερδοσκοπική εταιρία, ούτε φιλανθρωπικός οργανισμός. Δεν εντάσσεται πουθενά και δεν ανήκει σε κανέναν. Ξεκίνησε, χωρίς μεγαλεπήβολους στόχους, δίχως υψηλές προοπτικές.
Τελικά όμως κατέκτησε στόχους και ανέδειξε προοπτικές. Αυτή τη στιγμή βοηθάει μητέρες κρατούμενες που βρίσκονται στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ συνεργάζεται και με κάποιους οργανισμούς που φροντίζουν αστέγους.
«Αυτό που έχει κάνει περισσότερη εντύπωση αυτά τα χρόνια που κάνω το "Χάρισέ το", λέει ο Φώτης, ''είναι ότι ο κόσμος είναι διστακτικός όταν του εξηγούμε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει. Σαν να πιστεύουν ότι κρύβεται κάποια παγίδα πίσω από το "τσάμπα". Συμπεριφέρονται λες και ντρέπονται που τους χαρίζουν κάτι...».
Συνέντευξη στην Ελίνα Αλανάνου