Μπορεί ο ιαματικός τουρισμός (θερμαλισμός) να βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι συμμετέχοντες στο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς εκτιμούν πως το "καράβι" που θα τους οδηγήσει σε ασφαλή νερά είναι έτοιμο.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Ζαφειρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Λέσβου, η οικονομική κρίση φαίνεται να λειτουργεί θετικά στην ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων, αφού πλέον κάθε τομέας που μπορεί να προσφέρει δυναμικά στην εθνική οικονομία της χώρας αντιμετωπίζεται σοβαρά.
Η αγορά, όπως σημειώνει, είναι μεγάλη, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 22 εκατ. άτομα επισκέπτονται ετησίως τα θερμαλιστικά, θεραπευτικά κέντρα της Ευρώπης.
Οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας είναι "ένα από τα προικιά της χώρας μας και μπορεί τόσα χρόνια να μην έχουν αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε, ωστόσο η φήμη τους ταξιδεύει ανά τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, όντας μάλιστα στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια" σημειώνει ο κ. Ζαφειρίου.
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας εντάσσεται και η δυνατότητα συνδυασμού του θερμαλισμού και με άλλες μορφές κλασικού και εναλλακτικού τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο επισκέπτης του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων του Δήμου Φιλίππων Καβάλας, έχει πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη να γνωρίσει στην περιοχή: Σε μια απόσταση περίπου χιλίων μέτρων συνυπάρχουν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το αρχαίο θέατρο, το "βήμα" του Αποστόλου Παύλου, το βαπτιστήρι της πρώτης εν Ευρώπη βαπτισθείσας χριστιανής Λυδίας, αλλά και πίστες αγώνων μότο-κρος και αερομοντελισμού.