Στα κινήματα και τις εξεγέρσεις σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Τουρκία και στις εικόνες σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αναφέρεται σε έρευνα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία υποστηρίζει πως η «εικόνα ηρεμίας των τελευταίων δύο ετών ήταν εικονική», ενώ επισημαίνει πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι εξεγέρσεις είναι η «επανεφεύρεση της πολιτικής».
Η έρευνα του Guardian κάνει λόγο για τη «μεγάλη παρανόηση» όλων όσοι ανέλυαν τα παγκόσμια γεγονότα, πιστεύοντας ότι, πέραν της «Αραβικής Ανοιξης», κατά τα έτη 2012-2013 η υφήλιος τελούσε εν ειρήνη.
Σύμφωνα με το άρθρο του Τζον Χάρις, αυτή η εικόνα ηρεμίας ήταν «παραπλανητική», καθώς χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία «δεν διακρίνονταν ποτέ για την ηρεμία και την υπακοή των πολιτών τους», ενώ παράλληλα σε χώρες όπως η Χιλή και το Ισραήλ τα κινήματα διαμαρτυρίας «δεν έσβησαν ποτέ».
Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για το κίνημα Occupy, το οποίο εκδηλώθηκε -και παρήκμασε- στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, δίνοντας την εντύπωση πως ήταν πλέον ξεπερασμένο, μέχρι την «αναγέννησή» του στη Βραζιλία και την Τουρκία. «Πολλοί εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο κόσμος ξεσηκώθηκε σε μια χώρα όπου η ανεργία σημειώνει αρνητικό ρεκόρ. Αυτό ακριβώς δείχνει, όμως, ότι παίζουν ρόλο βαθύτεροι παράγοντες και ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται για την απόσταση που τους χωρίζει από το κράτος και τις ελίτ», σημειώνει ο Χάρις.
Όσον αφορά το κίνημα #occupygezi, το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί «διεθνούς κυκλώματος συνωμοσίας» και δικαιώνει εν μέρει τον Τούρκο ηγέτη, λέγοντας πως «οι διαμαρτυρίες των δύο τελευταίων ετών σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν στρέφονται τόσο εναντίον της λιτότητας όσο εναντίον των κλειστών δικτύων εξουσίας που ενώνουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις».
Το δημοσίευμα κλείνει, αναφέροντας πως ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, «οι εξεγέρσεις θα συνεχιστούν και οι πολιτική θα πρέπει να επανεφευρεθεί», με τα κόμματα τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς να έρχονται αντιμέτωπα με το δίλημμα του μετασχηματισμού ή της εξαφάνισης.