Μέχρι τις 15 Αυγούστου αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, με το οποίο θα ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο δημόσιο, κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων, αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και δεκάδες άλλες μεταρρυθμίσεις. Άμεση εφαρμογή των όσων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, στο πεδίο των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο δραστικό περιορισμό του Κράτους και ειδικά στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ζητούν οι Ευρωπαίοι, πριν προλάβει να στεγνώσει το... μελάνι στην απόφαση που έλαβε το EUROGROUP για την εκταμίευση της 5ης δόσης, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα διατηρηθεί σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Μόνο τυχαία δεν ήταν, άλλωστε, η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αμέσως μετά τη τηλεδιάσκεψη, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως, ειδικά όσον αφορά στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Με δεδομένες, δε, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και είχαν ως αποτέλεσμα αφενός τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό αφετέρου τη "τελμάτωση" των μεταρρυθμίσεων, αναμένονται στρατιές τεχνικών συμβούλων από την Ευρωζώνη, που θα εγκατασταθούν σε όλα τα καίρια πόστα, για να συνδράμουν τη Κυβέρνηση.
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει την υποχρέωση τριμηνιαίας αναφοράς προόδου για τις αποκρατικοποιήσεις, τη τοποθέτηση Ελλήνων εποπτών στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή στα εργασιακά, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στις επενδύσεις, στη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, όπως επίσης, τη τοποθέτηση συμβούλων στους τομείς προτεραιότητας όπως η υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ΔΕΚΟ, οι δράσεις για την ανάπτυξη, η δημοσιονομική διαχείριση, η φορολογία. Συν τοις άλλοις αυξάνονται εντυπωσιακά οι υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, που θα αφορούν ακόμα και στο πώς κατανέμονται οι δόσεις των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα!
Είναι ενδεικτικές, πάντως, των πιέσεων που θα δεχθεί η Ελλάδα τους μήνες που έρχονται, οι δηλώσεις του προέδρου του EUROGROUP, ο οποίος σε συνέντευξη του στο περιοδικό FOCUS κάνει λόγο για περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας! "Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά. Δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε. Δήλωσαν έτοιμοι να δεχθούν εμπειρογνώμονες από την Ευρωζώνη, προκειμένου να τους βοηθήσουν με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις", συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κρίση είναι λίγο ως πολύ αποτέλεσμα κακών χειρισμών της ίδιας της Ελλάδας με πιο χαρακτηριστικό δείγμα την αύξηση των μισθών κατά 106,6% στο διάστημα 1999- 2010.
Nέες πιέσεις
Πέρα από το θέμα των πιέσεων, που θα ενταθούν όσο θα πλησιάζουμε προς τη δόση του Σεπτεμβρίου, οπότε θα πρέπει να έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για το ύψος και το είδος της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο φέρνει ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, ανατροπές που άλλες ήδη αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο και στον Εφαρμοστικό, ενώ άλλες θα τις δούμε στη πορεία με τη προώθηση των σχετικών νομοσχεδίων.
Το πρώτο πραγματικά επώδυνο νομοσχέδιο θα αφορά στο Νέο Μισθολόγιο, το οποίο θα πρέπει να προβλέπει τα εξής:
- μείωση μισθολογικού κόστους, κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύουν όσα γνωρίζαμε έως τώρα περί... ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος
- κατάργηση επιδομάτων και ειδικά μείωση κατά 50% στο κίνητρο απόδοσης
- εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι έρχονται περαιτέρω περικοπές αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ως προς την απασχόληση στο Δημόσιο, πέρα από την εφαρμογή του κανόνα 1:5 (1:10 ειδικά για φέτος), στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός του Κράτους. Με βάση το Μνημόνιο προβλέπεται:
- διαθεσιμότητα- εργασιακή εφεδρεία- απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό
- μηνιαία δημοσιοποίηση μετακινήσεων προσωπικού έτσι ώστε να μπορεί η Τρόικα να γνωρίζει ποιος μετατίθεται, μετατάσσεται, αποσπάται και σε ποια υπηρεσία
- έκθεση για το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία
Όσον αφορά στις ΔΕΚΟ, δημοσιοποιείται για πρώτη φορά κατάλογος με συγκεκριμένες δεσμεύσεις:
- καταργήσεις: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Ινστιτούτο Νεότητας
- συγχωνεύσεις: ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ
- συρρίκνωση: ΕΡΤ
Όσο, δε, για τις αστικές συγκοινωνίες και τον ΟΣΕ, προβλέπεται αύξηση κατά τουλάχιστον 25% στα εισιτήρια ως το 2013
Εκεί που αναμένεται να έρθουν τα πάνω- κάτω, είναι στο μέτωπο της φορολογίας και συγκεκριμένα στη φορολογική διοίκηση, αφού ο σημερινός μηχανισμός και το ισχύον σύστημα θεωρούνται παρωχημένα και αποτυχημένα. Ήδη ο Ε. Βενιζέλος έχει δρομολογήσει εξελίξεις, συγκροτώντας εντός των ημερών επιτροπές με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με στόχο τη πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος και προσδοκώμενο αποτέλεσμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πέρα, όμως, από αυτό το Μνημόνιο θέτει πολύ συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και συγκεκριμένα:
- ολοκλήρωση των ελέγχων που έχει ήδη γίνει σε φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα
- είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων εντός 3μηνου
- είσπραξη του 5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήτοι 8 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ ως τέλος 2011
- ίσπραξη του 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από ελέγχους ΦΠΑ
Κι επειδή οι Κοινοτικοί γνωρίζουν τι... παίζεται, ζητούν επαναξιολόγηση των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και πρόσληψη νέων, άμεση λειτουργία του θεσμού της Φορολογικής Διαιτησίας έτσι ώστε να κλείνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις εντός 90 ημερών, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι απαιτούν το ξεκαθάρισμα του 15% των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια έως το τέλος του έτους και το 80% έως το τέλος του 2012....