Νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αλλά και στις σχέσεις με την Ελλάδα φέρνει η συντριπτική νίκη στις εκλογές του Σοσιαλιστή Εντι Ράμα, ενός πολιτικού ο οποίος ανακάλυψε πρώτος στη γείτονα χώρα την επικοινωνιακή σημασία των social media, ενώ παράλληλα σύμφωνα με το βιογραφικό του, ήταν μπασκετμπολίστας και στη συνέχεια ζωγράφος στη Γαλλία.
Η κατά κράτος επικράτηση του Ράμα εναντίον του συντηρητικού Σαλί Μπερίσα στις αλβανικές εκλογές, αναμένεται να ανατρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και στην πολιτική εκπροσώπηση των Ελλήνων της Αλβανίας. Ο Αλβανός Σοσιαλιστής, μπορεί να διατηρούσε στοιχειώδεις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ως «αδελφό κόμμα», εντούτοις όμως έχει μηδενικές επαφές με την Αθήνα, καθώς ήταν αυτός ο οποίος είχε παραπέμψει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών, γεγονός που οδήγησε στο «ναυάγιο» της συμφωνίας και το «πάγωμα» των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Ωστόσο ο Ράμα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και να ανοίξει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, συνεργάστηκε με το ΚΕΑΔ, το κόμμα το οποίο εκφράζει πολιτικά τον βασικό φορέα της ελληνικής μειονότητας στη χώρα, την ΟΜΟΝΟΙΑ, αναφέρει το Εθνος.
Σε τι διαφέρει από τον Σαλί Μπερίσα
Ο Αλβανός Σοσιαλιστής, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τους Ελληνες της Αλβανίας, προχώρησε σε μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα δημοκρατίας και της συγκρότησης ενός κράτους δικαίου, καταφέρνοντας εν τέλει να υπερισχύσει του εθνικισμού και του αλβανικού αλυτρωτισμού που προέβαλλε η πολιτική του Σαλί Μπερίσα.
Το παρελθόν του- Διεθνής μπασκετμπολίστας και ζωγράφος στη Γαλλία
Ο Ράμα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές από τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερο αντίπαλο του, λόγω της επικοινωνιακής πολιτικής του, καθώς είναι ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα του facebook και του twitter, τα οποία ενίσχυσαν το ανανεωτικό προφίλ του το οποίο γοήτευσε τους Αλβανούς.
Ο 48χρονος Ράμα, ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας μπάσκετ και έγινε και διεθνής με την εθνική ομάδα της Αλβανίας, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετανάστευσε στη Γαλλία και ακολούθησε καριέρα ζωγράφου. Στη συνέχεια επέστρεψε το 1998 στην Αλβανία έπειτα από πρόσκληση του Σοσιαλιστή Φάτος Νάνο και ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 2000 έγινε δήμαρχος Τιράνων για 11 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος, ο Ράμα άρχισε να «χτίζει» το εκσυγχρονιστικό προφίλ το οποίο τον ανέδειξε πρωθυπουργό, κατεδαφίζοντας αυθαίρετα κτίσμα, διαπλατύνοντας τους δρόμους και δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στην οικολογία, μεγαλώνοντας τα πάρκα και φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα, με αποτέλεσμα το 2004 να τιμηθεί ως ο καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο από την City Mayors και ως ένας από τους «Ευρωπαίους Ηρωες» του περιοδικού Times το 2005.
Ωστόσο, παρά τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή που υπόσχεται να φέρει στην Αλβανία, ο Ράμα δεν παρουσιάζεται μόνο ως ένας σύγχρονος Ευρωπαίος πολιτικός καθώς οι κριτικές εναντίον δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, καθώς έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και κακοδιαχείριση χρημάτων.