Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο της Χαλκίδας μετά τη διακοπή λειτουργίας του. Η τσιμεντοβιομηχανία ζητά να κριθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία όπως και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» υποστηρίζει πως η άρνηση του υπουργού να εγκρίνει την απόλυση 229 εργαζομένων είναι αντίθετη στα άρθρα 5 (επαγγελματική ελευθερία) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος, στην ΕΣΔΑ που προστατεύει με το άρθρο 1 την ιδιοκτησία και στο άρθρο 4 της ευρωπαϊκής οδηγίας 98/59/ΕΚ για τις ομαδικές απολύσεις.
Σύμφωνα με την εταιρία, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου αποφασίστηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλκίδας εξαιτίας της μείωσης εργασιών των τελευταίων χρόνων, ενώ αναφέρει πως εξαιτίας της κρίσης έχει καταρρεύσει ο κατασκευαστικός κλάδος, μειώνοντας τις πωλήσεις τσιμέντου κατά 79% στην εσωτερική αγορά και 53% στην εξωτερική, το διάστημα 2006-2012.
Ειδικά στη Χαλκίδα, όπως λέει η «ΑΓΕΤ Ηρακλής», υπήρξε η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (90%) μεταξύ των εργοστασίων της εταιρίας, ενώ αναφέρει πως από το Μάρτιο κλήθηκαν τρεις φορές σε διαβουλεύσεις οι εργαζόμενοι, χωρίς ανταπόκριση.
Στην προσφυγή της η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» υπογραμμίζει ότι η άρνηση του υπουργού Εργασίας αντιβαίνει την ευρωπαϊκή οδηγία περί ομαδικών απολύσεων, τις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το σκέλος που αφορά την κυκλοφορία κεφαλαίων. Παράλληλα παραβιάζει την ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία, και το άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την επιχειρηματική ελευθερία, καθώς με την άρνηση του υπουργού Εργασίας , εισάγονται φραγμοί στην οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας, καταλήγει η τσιμεντοβιομηχανία στην προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ.