Είναι ηγέτες χωρών είτε με κύρος είτε με πολλά προβλήματα, ενώ αρκετοί από αυτούς παίζουν σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με τα καμώματά τους.
Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές έχουν προσπαθήσει να τα κουκουλώσουν με καταστροφικά για τους ίδιους αποτελέσματα.
Τουρκμενιστάν: Η πτώση του προέδρου από το άλογο
Οταν ο πρόεδρος της χώρας Γκουρμπανγκούλι Μερντιμουκχαμέντοφ έφαγε τα μούτρα κατά τη διάρκεια μιας περήφανης βόλτας με το άλογο, οι αρχές της χώρας εξαπέλυσαν ολόκληρη εκστρατεία για να αποσιωπήσουν το γεγονός.
Οι εφημερίδες ανέφεραν ότι δεν συνέβη τίποτα, δεκάδες συνελήφθησαν επειδή προσπαθούσαν να βγάλουν παράνομα φωτογραφικό υλικό από τη χώρα και η ταχύτητα του Διαδικτύου μειώθηκε σε δραματικά επίπεδα.
Τίποτα όμως δεν σταμάτησε τη ρωσική τηλεόραση να δείξει την ξεκαρδιστική τούμπα και ο «μεγάλος ηγέτης» να δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα.
Ρωσία : Ο αρχαιοελληνικός αμφορέας που ανακάλυψε ο Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως γνωστόν είναι μηχανόβιος, παλαιστής, κυνηγάει φάλαινες, τσακίζει στο ξύλο τζουντόκα, αλλά κάποτε είχε ανακαλύψει και έναν αρχαιοελληνικό αμφορέα στον πάτο του βυθού.
Αυτό συνέβη όταν έκανε καταδύσεις σε έναν ρωσικό αρχαιολογικό χώρο, ωστόσο, οι θεατές διαπίστωσαν ότι ο αμφορέας που μόλις είχε ανακαλυφθεί ήταν εξαιρετικά καθαρός παρά τα χιλιάδες χρόνια που ήταν θαμμένος.
Η κατακραυγή οδήγησε τη γραμματέα του Πούτιν να παραδεχθεί ότι οι αμφορείς ήταν επίτηδες τοποθετημένοι στο σημείο, ωστόσο αυτό δεν ενόχλησε τον Ρώσο πρόεδρο να κερδίσει πανηγυρικά στις επόμενες εκλογές.
Ιράν: Η αγκαλιά που είδε όλος ο πλανήτης
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είναι γνωστός για αρκετές γκάφες που έχουν εξοργίσει το εξαιρετικά συντηρητικό ισλαμιστικό καθεστώς της χώρας με αποκορύφωμα την φωτογραφία που τον δείχνει να αγκαλιάζει τη μητέρα του Ούγκο Τσάβες και να ξεσπάει σε κλάματα.
Στο Ιράν θεωρείται ανεπίτρεπτο, καθώς, ένας μουσουλμάνος απαγορεύεται να αγγίζει μια γυναίκα που δεν είναι μέλος της οικογένειάς του.
Αμέσως το επιτελείο του Αχμαντινετζάντ αρνήθηκε τις κατηγορίες, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την «παραποιημένη» φωτογραφία και εμφάνισε την «πραγματική».
Ωστόσο, η πραγματική φωτογραφία αποδείχθηκε πως ήταν απλά μια άρτια επεξεργασμένη εικόνα από το επιτελείο του Αχμαντινετζαντε και η ξεφτίλα του Ιρανού προέδρου συνεχίστηκε.
Τατζικιστάν: Ο μεθυσμένος πρόεδρος και το τραγούδι το γάμο
Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο youtube που τον δείχνει μεθυσμένο να τραγουδάει στο γάμο του γιου του.
Η απόφασή του ήταν να απαγορεύσει το youtube σε ολόκληρη τη χώρα κάτι που όπως όλα δείχνουν δεν βοήθησε καθόλου τη δημοτικότητά του.
Μεξικό: Ο πρόεδρος που δεν μπορεί να προφέρει σωστά τις δημόσιες υπηρεσίες
Στην αρχή επρόκειτο για ένα απλό σαρδάμ όταν ο πρόεδρος του Μεξικό, Πένια Νιέτο, «κόλλησε» σε μια ομιλία του και δεν μπορούσε να προφέρει καθαρά μια υπηρεσία της χώρας με τον τίτλο «Ομοσπονδιακό Ινστιστούτο Πρόσβασης στην Πληροφορία και Προστασίας των Δεδομένων».
Το πρόβλημα προέκυψε όταν το βίντεο μπλοκαρίστηκε στο youtube με τη δικαιολογία της παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα αντιπολίτευση και ΜΜΕ να σφυροκοπούν τον Νιέτο με κατηγορίες για φίμωση και φασιστικές πρακτικές.
Αίγυπτος: Ο Μουμπάρακ μπροστά από τον Μπαράκ Ομπάμα
Οταν ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και άλλους διεθνείς ηγέτες η κρατική εφημερίδα «Al Aram» δημοσίευσε μια φωτογραφία που έδειχνε τον Μουμπάρακ να καθοδηγεί τους υπόλοιπους ηγέτες στην αίθουσα της διάσκεψη.
Ωστόσο, όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ εντός και εκτός της χώρας έδειχναν την ίδια φωτογραφία, αλλά με τον Μπαράκ Ομπάμα να ηγείται της ομάδας, με αποτέλεσμα η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαφημίσει το διεθνές κύρος του προέδρου να πάει στράφι πολύ γρήγορα.
ΗΠΑ: Ο Αλ Γκορ κάνει κανό
Οταν ο Αλ Γκορ διεκδικούσε την αμερικανική προεδρία, το 1999, είχε θέσει σε πρώτο πλάνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα και μία συγκεκριμένη φωτογραφία τον έδειχνε να κάνει κανό στον ποταμό Κονέκτικατ σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
Ωστόσο, σύντομα βγήκε στην επιφάνεια η πραγματική ιστορία της φωτογραφίας που δεν ήταν άλλη από μια συμφωνία που είχε κάνει ο Γκορ με την εταιρεία που διαχειριζόταν ένα κοντινό φράγμα, ούτως ώστε να ρίξουν μερικά γαλόνια νερό παραπάνω μέσα στο φράγμα όπου και έκανε κανό στη πραγματικότητα ο κ. Γκορ.
Η υπόθεση είχε μάλιστα χαρακτηριστεί και ως Floodgate κατά το Watergate.
ΗΠΑ: Αποστολή εξετελέσθη
Ο κύριος που νίκησε τον Αλ Γκορ στις εκλογές του 1999 ήταν ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος, ο οποίος αποδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους γκαφατζήδες πολιτικούς στην ιστορία.
Ενα από τα κεντρικά σημεία κριτικής που του ασκήθηκε ήταν η επίσκεψή του στο μέτωπο του Ιρακ το 2003 όταν έβγαλε λόγο πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ με φόντο ένα πανό που έγραφε «Αποστολή Εξετελέσθη»»
Πέρα από την κριτική που του ασκήθηκε για το πολύ ακριβό πανηγύρι που στήθηκε στο αεροπλανοφόρο κατά την επίσκεψή του, ο Μπους κατηγορήθηκε και για το προφανές ότι διαφήμισε το τέλος του πολέμου ο οποίος κράτησε ελαφρώς παραπάνω από ότι υπολόγιζε η τότε κυβέρνηση.
Για την ακρίβεια δεν έχει τελειώσει ακόμα, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν στην περιοχή.
Βόρεια Κορέα: Η πειραγμένη φωτογραφία του Κιμ Γιόνγκ Ιλ
Από μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το αυταρχικό καθεστώς της Βορείου Κορέας το οποίο έχει «διακριθεί» για τις πολλές περίεργες φωτογραφίες και βίντεο που εμφανίζονται κατά καιρούς.
Το 2008 είχαν φουντώσει οι φήμες πως ο «μεγάλος ηγέτης» Κιμ Γιόνγκ Ιλ έπαθε εγκεφαλικό και δεν μπορούσε να κυβερνήσει πια τη χώρα.
Η απάντηση του καθεστώτος ήταν άμεση , με τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που έδειχνε τον Ιλ να επιθεωρεί στρατεύματα.
Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά είναι πολύ επαγγελματική, ωστόσο, οι παρατηρητικοί πρόσεξαν μια ευθεία γραμμή που βρίσκεται στο σκαλοπάτι στο οποίοι πατούν οι στρατιώτες, συνεχίζει κατά μήκος όλη της φωτογραφίας, αλλά σταματά ύποπτα στο σημείο που βρίσκεται ο τότε πρόεδρος της Βορείου Κορέας, σχεδόν αποδεικνύοντας ότι είναι ελαφρώς «φυτευτός» στη φωτογραφία.
Ιταλία: Τα μπούνγκα μπούνγκα του Καβαλιέρε
Διαφθορά, δωροδοκίες, φορολογικές απάτες, διασυνδέσεις με τη Μαφία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κατηγορηθεί σχεδόν για τα πάντα αλλά πάντα τη γλίτωνε, κυρίως, εξαιτίας ειδικών νόμων που περνούσε η εκάστοτε κυβέρνηση που βρισκόταν υπό την καθοδήγησή του.
Ωστόσο, αυτή το φορά, φαίνεται πως βρίσκει τον μάστορά του στο πρόσωπο της Ρούμπι, της πόρνης που περιέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα μπούνγκα μπούνγκα πάρτι και όλα όσα συνέβαιναν στην πολυτελή έπαυλη του «Καβαλιέρε».
Από την άλλη πλευρά, παρά τις κατηγορίες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει συνδεθεί άμεσα με την σύγχρονη ιστορία της χώρας και όπως φαίνεται συνεχίζει να παίζει έναν σημαντικό ρόλο.