Ποικιλοτρόπως σχολίασαν αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την τρικομματική κυβέρνηση στη σκιά της απόφασης για κλείσιμο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Στα περισσότερα μέσα εκφράζεται η ανησυχία πως η κυβέρνηση χάνει δυναμική την οποία αναμένεται να εκμεταλλευτεί άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι η Ελλάδα θα κυβερνάται από δύο κόμματα τα οποία κυβέρνησαν διαδοχικά τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη συσσώρευση χρεών στη χώρα.
«Αυτό που υπολογιζόταν ως επίδειξη ισχύος, έριξε την κυβέρνηση στην βαρύτερη μέχρι τώρα κρίση της. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί. Θα προσεταιριστεί ένα μέρος του πρώην κυβερνητικού εταίρου ΔΗΜΑΡ και έτσι θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Του λείπουν μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες για να φτάσει τα ποσοστά του κόμματος Σαμαρά. Με τη μοναχική του πορεία και με το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ένα πραγματικό αυτογκόλ...», είναι το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.
Πιο επικριτική εμφανίζεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung η οποία στηλιτεύει τις κινήσεις του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για «αυταρχισμό» και τονίζοντας «Αυτό που προκάλεσε αγανάκτηση στην Αθήνα ήταν ο αυθαίρετος τρόπος του πρωθυπουργού. Ενήργησε χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνήσει με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Πράγματι, ο Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά. Λείπει μια κουλτούρα της πολιτικής ισορροπίας. Κανείς δεν θέλει νέες εκλογές. Ούτε η Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο, εάν ο Σαμαράς δεν προσεγγίσει τους αριστερούς κυβερνητικούς του εταίρους, η κυβέρνηση του δεν θα επιβιώσει για πολύ»...
«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς λόγο και απερίσκεπτα, οδήγησε σε αδιέξοδο τον τρικομματικό του κυβερνητικό συνασπισμό», παρατηρεί η αυστριακή Der Standard και προσθέτει «... Ο Σαμαράς θεωρείται εκκεντρικός ξεροκέφαλος, ωστόσο, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος άλλος που θα βγάλει από την κρίση την Ελλάδα...».