Ενα ζοφερό λείψανο της δολοφονίας που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο θα παρουσιαστεί σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση σε λίγες μέρες. Είναι το ματωμένο πουκάμισο του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, που εκτίθεται στην Βιέννη.
Η αιματοβαμμένη φανέλα βγήκε από τις αποθήκες για την 99η επέτειο του «πυροβολισμού που αντήχησε σε όλο τον κόσμο», όταν ο διάδοχος του θρόνου της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία, καθώς οδηγούσε στο Σαράγεβο, στις 28 Ιουνίου του 1914.
Ο 50χρονος αυτοκράτορας εν αναμονή φορούσε την φανέλα κάτω από την στολή του, η οποία εκτίθεται μονίμως στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.
Στο Σαράγεβο, μια πλακέτα έχει αναρτηθεί στο σημείο όπου οι δύο πυροβολισμοί ενός σερβοβοσνίου εφήβου προκάλεσαν τον Μεγάλο Πόλεμο και την αλλαγή του χάρτη της Ευρώπης.
Κάτω από έναν ξύλινο θυρεό που καλύπτει τον τοίχο υπάρχει μια πλάκα που γράφει «Σε αυτό το σημείο, στις 28 Ιουνίου του 1914, ο Σέρβος εθνικιστής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε τον αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο».
Στη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία (1992-1995), οι αρχές της πόλης είχαν χαρακτηρίσει τον 19χρονο Πρίντσιπ «τρομοκράτη». Οι κομμουνιστές είχαν τιμήσει τον Πρίντσιπ για τους «ηρωικούς πυροβολισμούς του που απελευθέρωσαν το λαό από την τυραννία».
Ο Φραγκίσκος-Φερδινάνδος και η Σοφία έφθασαν στο Σαράγεβο με τρένο στις 28 Ιουνίου, λίγο πριν από τις 10 το πρωί. Ο αρχιδούκας επιθεώρησε πρώτα τους στρατώνες που ήταν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στη συνέχεια αυτός και η συνοδεία του μπήκαν σε ανοιχτά αυτοκίνητα και, μέσω λεωφόρου που είχε χαραχθεί παράλληλα με την κοίτη χειμάρρου που διέσχιζε την πόλη, κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο.
Καθώς ο διάδοχος και η σύζυγός του περνούσαν από μπροστά του σε απόσταση περίπου δύο μέτρων, ο Πρίντσιπ έβγαλε το πιστόλι και έριξε δύο φορές: η μία σφαίρα χτύπησε τον Φραγκίσκο-Φερδινάνδο και η άλλη την Σοφία.
Τον Πρίντσιπ δεν τον εκτέλεσαν επειδή θεωρήθηκε ακόμη ανήλικος. Τον έκλεισαν στη φυλακή, όπου πέθανε, τον Απρίλιο του 1918, λίγο πριν από το τέλος του πολέμου που είχε προκαλέσει.
Πηγή: Το Βήμα