Εναν πρωτοποριακό τρισδιάστατο χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου δημιούργησαν Καναδοί και Γερμανοί ερευνητές δημιουργώντας νέες ελπίδες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Ο ανατομικός «άτλας», που ονομάστηκε «Μεγάλος Εγκέφαλος» (Big Brain) αποτελεί τη λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ψηφιακή χαρτογράφηση εγκεφάλου και επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν μέσα στον εγκέφαλο χαρακτηριστικά μικρότερα και από μια τρίχα του κεφαλιού.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο χάρτης έχει ανάλυση 50 φορές μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο χάρτη έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα δίνοντας έτσι ακριβέστερη πρόσβαση σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου.
Καναδοί και Γερμανοί επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάτριν Άμουντς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, χρειάστηκαν δέκα χρόνια για τη δημιουργία του συγκεκριμένου χάρτη, ο οποίος είχε ως πρότυπο τον διατηρημένο σε παραφίνη εγκέφαλο μιας γυναίκας που είχε πεθάνει σε ηλικία 65 ετών.
Ο νέος αυτός χάρτης θα επιτρέπει στους ερευνητές, να εστιάζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε όποια περιοχή του εγκεφάλου θέλουν να μελετήσουν. Οπως εξηγεί η Αμουντς: «Είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς το Google Earth. Μπορεί πλέον κανείς να δει λεπτομέρειες, που έως τώρα δεν ήταν ορατές»