Έντονο παρασκήνιο πίσω απ' το δεύτερο πακέτο στήριξης - iefimerida.gr

Έντονο παρασκήνιο πίσω απ' το δεύτερο πακέτο στήριξης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ανέτοιμοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι να λάβουν αποφάσεις για το δεύτερο "πακέτο" στήριξης, κυρίως λόγω του ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο σχέδιο, παρά το ότι σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, που μεταδίδει το BLOOMBERG, το νέο πακέτο θα αγγίζει τα 85 δισ ευρώ.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η καθυστέρηση, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ; Ότι εάν το ΔΝΤ δεν έχει στα χέρια σαφή πολιτική δέσμευση από τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης ότι θα καλύψουν τις δανειακές ανάγκες του επόμενου 12μήνου, πολύ απλά δεν μπορεί να αποφασίσει εκταμίευση της δόσης! Η κατάσταση περιπλέκεται αν λάβει κανείς υπόψιν ότι με βάση τις πληροφορίες που έρχονταν, στο σημερινό EUROGROUP δεν υπάρχει στην ατζέντα τέτοιου είδους απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι ο "φάκελος" πάει για τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ είναι, όμως, προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είτε θα αναβληθεί για μετά τις 12 Ιουλίου προκειμένου να δοθεί χρόνος στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν είτε δεν θα δοθεί η δόση στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά γνωρίζοντας ότι στις 15 Ιουλίου "τρέχουν" λήξεις ομολόγων που απαιτούν τα 12 δισ ευρώ της 5ης δόσης. Η ελληνική πλευρά, πάντως, εκτιμά ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EUROGROUP μια τέτοια απόφαση, που να ανοίγει το δρόμο για τη δόση των 12 δισ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι χάνεται η προθεσμία της 12ης Ιουλίου που είχε θέσει ο επικεφαλής του EUROGROUP, για τη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με το 2ο "πακέτο" στήριξης. Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες για να καταλήξουν τα κράτη- μέλη στην ενδεδειγμένη λύση, ενώ και επισήμως η νέα υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: "Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να λάβουμε αποφάσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση κι αυτό το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος του καλοκαιριού ή έως τις αρχές του Φθινοπώρου".

Το ένα "αγκάθι" είναι το ύψος του νέου δανείου που θα πρέπει να χορηγήσει η Τρόικα, αφού φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις να είναι ένα δάνειο- γέφυρα, που θα καλύψει απλώς τις δανειακές της Ελλάδας έως τα μέσα του 2013, οπότε θα έχει ενεργοποιηθεί ο Νέος Μηχανισμός (ESM). Οι ενστάσεις σε μια τέτοια προοπτική έχουν να κάνουν με το πώς θα υποδεχθούν οι αγορές μια τέτοια απόφαση, η οποία ουσιαστικά θα προαναγγέλλει την υπαγωγή της Ελλάδας στη "κηδεμονία" του Μηχανισμού άρα θα τη κρατά απομονωμένη από τις αγορές ομολόγων, διατηρώντας τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων σε πολύ υψηλά επίπεδα, με ό,τι βέβαια συνεπάγεται αυτό και για τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να απεξαρτηθούν από την ΕΚΤ.

Το άλλο "αγκάθι" έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών, αφού παρά τη πρόοδο των συζητήσεων- όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- δεν υπάρχουν ακόμα σαφή αποτελέσματα για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους, όπως επίσης η επίσημη αντίδραση των Οίκων Αξιολόγησης για το εάν αυτό που θα γίνει θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός ή όχι. Κι επειδή τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης- ως τελική λύση- κάθε άλλο παρά έχουν υποχωρήσει, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι στην ανακοίνωση του το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικής (IIF), με την οποία χαιρετίζει τη συμμετοχή των τραπεζών στο 2ο "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν πιθανές προτάσεις επαναγοράς του Χρέους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια περί αγοράς Χρέους από τη δευτερογενή αγορά, ως εργαλείο δραστικής μείωσης του "βάρους" που σηκώνει ο Προϋπολογισμός...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup δεύτερο πακέτο στήριξης 85 δις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ