Στα 6,5 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου - iefimerida.gr

Στα 6,5 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών τα νεώτερα στοιχεία που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έναντι τρίτων, καθώς αντί να περιορίζονται, αυξάνονται, δίνοντας έτσι "πάτημα" σε όσους υποστηρίζουν ότι το Κράτος έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, στο 5μηνο οι οφειλές που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, έφτασαν στα 6,476 δισ ευρώ έναντι 6,125 δισ ευρώ στο 4μηνο, ενώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010, προκύπτει ότι έχουν αυξηθεί κατά 1,176 δισ ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του "βάρους" αυτού προκαλούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οφειλές των οποίων έφτασαν στα 2,622 δισ ευρώ έναντι 2,132 δισ ευρώ στις αρχές του έτους (τα 953 εκατ. ευρώ είναι οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), ενώ αίσθηση προκαλούν και οι οφειλές των νοσοκομείων οι οποίες έφτασαν στα 1,898 δισ ευρώ έναντι 1,514 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά στις οφειλές των Υπουργείων, διαμορφώνονται στα 939 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 εκατ. ευρώ αφορούν στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το κομμάτι των δαπανών- μέρος του οποίου είναι και οι καθυστερημένες πληρωμές ήτοι η υποεκτέλεση του Προϋπολογισμού που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση του Προϋπολογισμού εντός τροχιάς- αλλά πολύ περισσότερο το κομμάτι των εσόδων, θα αποτελέσουν αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων υπό τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος από την επόμενη εβδομάδα βάζει μπροστά την αλλαγή του Φορολογικού συστήματος, με στόχο τη φοροδιαφυγή.

"Δεν μπορούμε από την Ελβετία στοιχεία όταν εμείς δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα δικά μας" δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος στο REUTERS αναφορικά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου που προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ